Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova, rusofobă?

100
6 Aug 2017 08:52:53
Răzvan Voncu

Mă înscriu în fals împotriva declaraţiei deputatului cu nume de pistol-mitralieră din Duma de Stat: Republica Moldova nu este nicidecum rusofobă.

Dacă ar fi fost, s-ar fi aflat acum alături de ţările baltice, în Uniunea Europeană. Secretul succesului acestora, dacă există vreunul, este tocmai viteza şi determinarea cu care, ieşite din cuşca defunctei Uniuni Sovietice, s-au derusificat. Au înlăturat toate simbolurile propagandei sovietice, au restaurat statutul limbilor lor naţionale, au configurat un spaţiu public (în primul rând, audio-vizual) în care drepturile minorităţilor să nu confere rusofonilor un statut de ocupant. Tot la capitolul de-rusificării intră şi hotărârea cu care şi-au reformat societatea şi economia, revenind la valorile europene care le-au caracterizat în perioada 1918-1940. De-rusificarea le-a permis Lituaniei, Estoniei şi Letoniei să se integreze în Uniunea Europeană şi în NATO.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat şi nu se întâmplă în Republica Moldova. Fie că zboară cu avionul sau călătoreşte cu trenul ori maşina, turistul care intră în această ţară parcă intră în Rusia. Grănicerii şi vameşii vorbesc între ei ruseşte, controlorii de zbor de pe Aeroportul Chişinău şi aproape tot personalul de la sol, la fel, iar spaţiile publice din punctele de trecere a frontierei, gări sau aeroporturi sunt inscripţionate cu scrupulozitate şi (sau preponderent) în limba rusă. În spaţiile comerciale ale Aeroportului Chişinău, de pildă, rusa este prima limbă, fie că e vorba de firme sau de afişe. Limba română, groaznic masacrată (cel mai adesea, textele sunt calchiate după structurile sintactice ale limbii ruse, doar cuvintele sunt româneşti), face figura unei limbi, cel mult, tolerate.

Tot aşa se întâmplă şi în restul spaţiilor publice de peste Prut. GPS-ul este, nu se ştie de ce, în rusă. Publicitatea, în pofida faptului că nu este nicăieri recunoscută ca factor de prezervare a identităţii minorităţilor, este jumătate în rusă, jumătate în română (masacrată după metoda descrisă mai sus). 80% dintre radiourile şi televiziunile care emit în Republica Moldova sunt ruseşti, iar la cele locale, emisiunile în română alternează cu cele în rusă. Principalul furnizor de poştă electronică, peste Prut, nu e Google, nici Yahoo, ci Mail.ru. Chiar şi firmele instituţiilor de stat (procuratura, diverse comisii şi agenţii, până şi Biblioteca Naţională!) sunt bilingve. Iniţiativa preşedintelui-plagiator, de a reinstaura rusa ca limbă oficială, e stupidă prin inutilitate: rusa este, de facto, limbă oficială peste Prut.

Şi nu e vorba numai de limbă, ci de orizontul cultural. 65% din cartea aflată în bibliotecile publice este şi azi în limba rusă. Nici la 26 de ani de la declararea independenţei, bibliografia occidentală nu este disponibilă în totalitate, nici măcar la Chişinău, în limba română şi, fapt încă şi mai elocvent, nimănui nu-i pasă. Tovarăşul deputat Kalaşnikov, care deplânge "rusofobia" Republicii Moldova, ar fi surprins câţi tineri intelectuali basarabeni de elită, după ce se acomodează cu interlocutorul din România, iar duplicitatea adânc înrădăcinată se relaxează, declară că, de fapt, Rusia e "salvatoarea" lor (nu se ştie de la ce pericol) şi că se identifică nu cu spaţiul românesc, ci cu Moscova... Având poziţia pe care o are, însă, cred că nu îi e greu să se intereseze câţi dintre "patrioţii" basarabeni lucrează pentru Rusia.

Nici din România nu vin stimuli pentru "rusofobia" din Republica Moldova, în pofida unor gesturi mai aspre la adresa unor oficiali ruşi. Când instituţiile statului român se coalizează pentru a-i oferi unui Valerii Nikolaevici Mateiciuk - zis Valeriu Matei - al doilea mandat ca şef la ICR Chişinău, deşi primul s-a remarcat printr-o desăvârşită nulitate a rezultatelor (culturale: cele lucrative se zice că au fost apreciabile), nu poate fi susţinută ipoteza rusofobiei induse de la Bucureşti. Dimpotrivă: din prostie sau din venalitate, din superficialitate sau... alte considerente, Bucureştii nu fac nimic pentru ca Basarabia să revină în spaţiul cultural românesc. După 26 de ani de politici ale "românilor de pretutindeni", Republica Moldova de azi e mai departe de România decât era, ieri, fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească.

Deputatul-pistol-mitralieră poate sta, prin urmare, liniştit. Rusificarea Republicii Moldova continuă neabătut, cum s-a stabilit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

cib
6.08.2017, 09:15:37

O fi cum ziceti. Din pacate, modelul romanesc de (sub)dezvoltare si baltirea Romaniei in saracia endemica nici nu avea cum sa-i atraga pe basarabeni. Pana la urma e tara lor si pot face ce doresc acolo.

-22 (32 voturi)
dragon dan
6.08.2017, 09:42:58

Eu cred că ești unul din majoritarii lingăi mancurtizați ai guberniei!Basarabenii nu pot fi atrași pentru că ei stau capră la ruși care oricum sunt mai săraci decât românii iar voi când veniți în ROMANIA sunteți hoți,mincinoși , duplicitari sau traficanți de țigări sau valută pe care o luați de la români!Am mai spus și repet locul vostru este în CSI,retragerea cetățeniei românești ar fi o soluție salutară d.p.v al românilor,anularea tuturor ajutoarelor și îndepărtarea studenților maldavani din facultățile românești!Nu meritați niciun fel de considerație,sunteți subumani.

+10 (20 voturi)
lupu ursu
6.08.2017, 09:52:43

Da , Rusia ta e un model de prosperitate , libertate , stat de drept in care cetateanul este respectat si aparat . Basarabia este si tara mea , ce se intampla la Nisporeni sau Straseni ma intereseaza la fel de mult ca ce se intampla la Caracal sau Nasaud , pricepi , diasporene cu 6 clase de la Mantova ? Cantecelul inamicului cu " mizerabilii romani " nu tine - Romania a depasit , pare-se , PIB-ul Croatiei pe cap de locuitor , a depasit in valoare absoluta PIB-ul Ungariei din 2006 ( ceea ce Romania Mare a lui Carol nu a facut ) si chiar al Cehiei . Asta fara ca Romania sa produca ce produce Rusia ta , petrol si gaze si arme ucigatoare .

+18 (20 voturi)
lupu ursu
6.08.2017, 09:42:57

Frumoasa romaneasca practica d-l conferentiar Voncu - " ma inscriu in fals " . Sper ca este un spirit de gluma , o auto-deriziune , cum spunea Ioan Pascu . D-l conferentiar , in cele sase judete moldovenesti de peste Prut autoritatea absoluta din 1944 pana azi este rusa , daca nu stiati . Ministerul de Interne si Securitatea , organele represive , cele mai temute pretutindeni , au fost - sunt intesate cu etnici rusi . Legea , sanctiunea , ordinea vorbeau - vorbesc limba rusa . Administratia ? Autoritatile RSS Moldovenesti , centrale si locale , celebrii sefi de sovzohuri - rusi si ucrainieni , din anii 1970 moldoveni in minoritate , complet asimilati cultural ocupantului si cu un nivel de cultura scazut . Invatamantul ? Controlat la sange de ocupant , sadind in sufletul elevului principiile sovietice de Tanara Garda si accesoriu amintirea negrei ocupatii romanesti . Distractiile ? Productiile rusesti , filme , muzica - limba rusa - Moscova erau - sunt distribuite cu lingura omului din Cahul sau Vadu lui Voda capodopere unice . Cei care erau suspectati doar ca ar fi nereceptivi ? D-l Voncu , 8 elevi de liceu de la Orhei impuscati dupa un proces nocturn la Odessa in 1941 ; executii secrete glonte in ceafa in beciurile NKVD din toata Basarabia pentru profesorii de liceu , politisti , administratia romaneasca autohtone ( s-a inceput cu rusii albi , chiar doi batrani fosti politisti taristi care l-au arestat in 1909 pe Kotovski ) ; taranii tacuti suspecti ? deportati in regim de exterminare in fundul Asiei ! Arunce piatra si critica dupa ce stii acestea , domnule ma inscriu in fals .

+7 (7 voturi)
grig grig
6.08.2017, 09:49:38

Nu vreau sa vorbesc despre fobii, doar ca revenind dupa un an, am constatat ca limba romana, indifferent cum este numita, este utilizata mai mult in spatiul public (magazine, banci, institutii etc.)

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările