Revistele de cultură din Basarabia, ignorate de ICR. Şase publicaţii nu au apărut în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revistele culturale finanţate în trecut de ICR nu au apărut în acest an
Revistele culturale finanţate în trecut de ICR nu au apărut în acest an

Sărbătorim în aceste zile aniversarea a 95-a de la Unirea Basarabiei cu România, dar de la reuniunile festive consacrate acestui eveniment lipsesc revistele de cultură din Republica Moldova, reviste finanţate în anii trecuţi de Institutul Cultural Român.

Unele dintre ele, cum este „Contrafort”, au o biografie solidă, de aproape 20 de ani, fiind subvenţionate chiar de la apariţie de Fundaţia Culturală Română (ulterior ICR), condusă de Augustin Buzura. Aceste publicaţii şi-au clădit în timp o bună reputaţie în peisajul cultural românesc. Cele şase publicaţii – „Contrafort”, „Sud-Est cultural”, „Limba Română”, „Semn”, „Clipa” şi „Destin Românesc” – nu au primit până la această dată nicio veste din partea noii conduceri a ICR în legătură cu finanţarea în 2013. Apariţia lor este sistată.

Între timp, ICR a înfiinţat sau îşi propune să fondeze mai multe filiale: la Iaşi, Tulcea, Arad, Târgu-Jiu, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Baia Mare, pentru a disemina cultura română în România, dar nu găseşte resurse sau pare să nu mai considere oportună sprijinirea revistelor de cultură din Basarabia, cele care oferă un spaţiu de afirmare scriitorilor şi artiştilor din stânga Prutului, unde lipsa unui sprijin din partea statului moldovean, instabilitatea politică, dar şi un climat economic neprietenos faţă de oamenii de cultură de expresie românească îi privează de alternative de finanţare, iar avalanşa presei de limbă rusă creează revistelor de cultură româneşti de la Chişinău o concurenţă inechitabilă.

Evenimentele festive legate de sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România vor trece, dar problemele cu care se confruntă cultura română dintre Prut şi Nistru rămân. Deciziile în privinţa sprijinirii revistelor se amână. Deocamdată, singura acţiune pe linie administrativă a Institutului Cultural Român, condus de Andrei Marga, în Basarabia, este schimbarea lui Petre Guran, directorul ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău, şi înlocuirea lui cu Valeriu Matei – un scriitor şi un politician controversat din Republica Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite