Actualitate

articolul anterior articolul urmator

RISE Moldova: Continuă importul de mărfuri din Moldova în Crimeea, în pofida sancţiunilor din partea Ucrainei

1
27 Nov 2017 13:49:28
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Firmele moldoveneşti continuă să expedieze în Crimeea anexată de Rusia atât mărfuri de producţie autohtonă, cât şi din Europa Occidentală. Mai mult ca atât, toate acestea se întâmplă în pofida interdicţiilor autorităţilor ucrainene, transmite IPN cu referire la investigaţie a Asociaţiei reporterilor de investigaţie RISE Moldova „Standarde moldoveneşti pentru Crimeea”.

Kievul a aplicat interdicţiile privind comerţul cu Crimeea în anul 2015, totodată importul din Moldova pentru peninsulă continuă.

Autorii investigaţiei au constat că, pentru a evita interdicţiile, întreprinzătorii beneficiază de serviciile firmelor intermediare din Rusia. Autorii dau câteva exemple de companii moldoveneşti ale căror mărfuri au fost expediate în Crimeea: „Standardul moldovenesc” din Tvardiţa şi „Berhord” SRL din Chişinău.

Potrivit informaţiilor bazei vamale din Ucraina, până la anexarea Crimeii, „Standardul moldovenesc”  importa mărfurile pentru „Magliv” în mod direct, iar după aceasta – prin intermediul firmelor ruseşti. Potrivit aceleiaşi scheme acţiona şi „Berhord” SRL din Chişinău.

Companiile moldoveneşti indicau în acest scop în calitate de destinaţie finală oraşele ruseşti din apropierea Crimeii. Autorii investigaţiei au menţionat că din Moldova se expediază, de asemenea, mărfuri în peninsulă, dar în calitate de ţară de provenienţă sunt indicate ţările ca Italia şi Germania.
 


„Din Moldova scrieţi destinaţia Krasnodar. Principalul e să nu indicăm Crimeea în calitate de destinatar, ea nu trebuie să figureze în declaraţia vamală. Destinatarul d-voastră este o firmă din ţinutul Krasnodar”, le-a explicat ziariştilor expertul vamal din Rusia, Svetlana Poluleah.

Directorul de la „Standardul moldovenesc”, Vasili Şoşev, neagă expedierea mărfurilor sale în Crimeea după anexare. Potrivit afirmaţiilor sale, importul în peninsulă s-a încheiat „demult”.

Directorul de la „Berhord” SRL din Chişinău, Andrei Iosip, a declarat într-un interviu pentru „RISE Moldova” că au relaţii comerciale numai cu o firmă cu acelaşi nume din oraşul Krasnodar din Rusia, deşi autorii au demonstrat că destinatarul mărfurilor este  „Berhord” SRL din Crimeea.
 
Investigaţia integrală o puteţi citi pe RISE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iosiv Varga
27.11.2017, 15:43:27

E simplu ca buna ziua!Deci moldovenii se ,,DESCURCA " fireste cum pot!!! Rmane totusi intrebarea mai veche si dilema :CUM ESTE APROVIZIONATA TRANSNISTRIA de catre RUSIA daca nu cu sprijinul MOLDOVEI???!!!(sau a ..UCRAINEI ???) Deci mopldovenii una zic si alta fac ? Pe cine vor sa pacaleasca sau joaca la ,,DOUA CAPETE" si inca cu succes?!

+1 (3 voturi)
Modifică Setările