Actualitate

articolul anterior articolul urmator

România: Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin pot rămâne fără actul de identitate

3
21 Jan 2022 16:55:55
Autor: Iurii Botnarenco

Cetăţenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de poliţişti, pot rămâne fără actul de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne al României.

Totodată, se interzice înscrierea la aceeaşi adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie, menţionează ziarul „Naţional” de la Bucureşti, citat de IPN. Documentul vizează şi cetăţenii români originari din Republica Moldova. Scopul actului normativ este de a elimina situaţiile în care un număr mare de persoane îşi stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă. Pe fondul închirierii locuinţelor fără contracte şi a refuzului proprietarilor de a permite stabilirea reşedinţei în imobilul închiriat, în România „sute de mii de cetăţeni sau poate chiar milioane se vor trezi cu cărţile de identitate anulate de MAI”, explică sursa citată. Dovada adresei de domiciliu prin simpla declaraţie a găzduitorului nu va mai fi posibilă. Noile norme prevăd ca din declaraţia scrisă a găzduitorului, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă. Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată. În situaţia în care menţiunea privind stabilirea domiciliului îşi încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate. Încetarea valabilităţii va fi decisă în urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul. În acest caz, persoanele vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, în vederea obţinerii unui nou act de identitate. Anterior în România au fost descoperite numeroase cazuri când pe o adresă erau înregistrate sute de oameni care, de fapt, nu locuiau acolo. Printre ei figurau cetăţeni din Republica Moldova, care şi-au redobândit cetăţenia romana şi care au avut nevoie să demonstreze că au domiciliu în România pentru a obţine cărţi de identitate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

eu doar constat
21.01.2022, 17:15:13

Dar daca o persoana detine mai multe imobile, pe care nu le inchiriaza si decide, prin dreptul sau de folosinta (al proprietarului), sa locuiasca in alt imobil, proprietate a lui, situat intr-o alta locatie decat adresa din actul de identitate? Tot asa, i se anuleaza cartea de didentitate? Nu vi se pare, stimati, experti in controlul populatiei, ca asta seamana cu Legarea iobagilor de pamant, ukaz dat de Mihai Viteazul acum peste 420 de ani in urma? Chiar atat de inapoiati sunteti, civili din politie, cu o singura circumvolutiune si aia datorata chipiului, ca sa apelati la metode feudale? Nu-i mai bine sa faceti, precum nazistii: pentru a controla mai bine populatia, sa introduceti matricolele (un fel de stea a lui David), pentru cetateni, prin care sa se stie, deja cand se vede steaua, din ce localitate este, sau chiar din ce sector al Bucurestiului. Inceputul este deja facut- certificatul verde. Ai carte(certificat), ai parte (acces)

0 (2 voturi)
samurai _x
21.01.2022, 22:35:49

si in altia ordine de idei de ce nu ii bagi la Auswitz pe aia care stau in chirii si nu proprietarii nu vor sa le faca rezidenta ? si de ce nu ii bagi la gherla pe aia pe care nu ii gasesti la domiciliu in timpul programului tau ca ei sunt la munca sau poate vii in wekend si sunt in vacanta de ce nu ii Gazezi direct pe aia care nu sunt acasa, cand vine militianul sa verifice deci shestia asta li se va ntaorce de la UE ata de tare inapoi incat vor zbura la pensie direct din scaune noi zicem sa va luati aomeni cu neuroni pana nu o sa fiti dati afara dupa 6 luni de revolte

0 (2 voturi)
samurai _x
21.01.2022, 22:26:25

hmm astia sunt oligofreni ? ma intreb cine facut legea asta si cat mai ii ia pana va fi `fired` bai militineilor: pe cine ati lasat voi mai tovarasi sa se joace incostient cu legile ? pe portarul de la sectie ? pe unii care au terminat cu 5 si au visat noaotea sau nu au nici o notinea juridica ? cu aia in strainate ce face, cu aia 50% din orase care stau in chirii ce faci, te doare capul PAi 1.vor 3000 de procese pe zi la CEDO si pagubele vor fi platite de aia dintre ei generatori de ideile crete ? 2. cei care voteaza fara sa inteleag ce fac tampeia vor PIERDE ALEGERILE ca prostii asta inseaman ca posturile din mai vor suferi o restructurare 3. sefutii tantklaului care a scris doc.ul - isi VOR pierde posturile instant - daca iese scandal in strada (si va iesii ca in 2018 - din cauza ca 60% din orasele mari vor ramana fara buletine) asta daca nu cumva rezova rapid acum lasanul pe micutul dactilograj fara sprijin bine asta sau poate vor o mica revolutie campe straizile din MArsilia

0 (2 voturi)
Modifică Setările