Actualitate

articolul anterior articolul urmator

UPDATE: Ultima şedinţă a Guvernului Gaburici, neconstituţională. Hotărârea privind trecerea Prutului cu buletinul, cu o soartă neclară

5
17 Jun 2015 14:30:48
Autor: George Damian
Cetăţenii români au nevoie în continuare de paşaport pentru a intra în Republica Moldova.
Cetăţenii români au nevoie în continuare de paşaport pentru a intra în Republica Moldova.

Hotărârile luate marţi de Guvernul Gaburici au fost luate de un guvern neconstituţional, conform unui comunicat al Curţii Constituţionale de la Chişinău. Printre aceste hotărâri se număra şi aceea care permite cetăţenilor români să intre în Republica Moldova fără paşaport, doar în baza buletinului de identitate.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova arată că din momentul comunicării demisiei prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Pornind de la decizia Curţii Constituţionale, rezultă că toate Hotărârile de Guvern, adoptate în şedinţa Guvernului din 16 iunie, care depăşesc „funcţiile de administrare a treburilor publice” sunt neconstituţionale.
Curtea Constituţionala a hotărât ca demisia prim-ministrului şi a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia, prin una din cele doua modalităţi: 1) în cazul cererii scrise în adresa Parlamentului – în momentul depunerii; 2) în cazul anunţului public – în momentul emiterii. Premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia oficial pe data de 12 iunie. Cu toate acestea, fiind demisionar, prim-ministrul Chiril Gaburici a decis sa convoace la 16 iunie 2015 o ultima şedinţa de Guvern cu o agenda de peste 50 de proiecte de hotărâri.
Preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău Alexandru Tănase a declarat că ”Toate hotărârile de guvern adoptate în şedinţa de ieri sunt valabile si beneficiază de prezumţia constituţionalităţii, pana la proba contrarie.”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

M Costi
17.06.2015, 16:14:34

Au si peste Prut ...zegrenii lor.....!

+1 (3 voturi)
Carmen Florea
17.06.2015, 19:16:54

Vezi a lu' Costi ca lui Toanta n-are cine-i duce cârjele cand se va intoarce din Turcia... Poate se intoarce cand il invit eu. Sotia ambasadorului olandez s-a operat in Romania, pe cand infractorul de ginere popesc a sters-o in Turcia sa negocieze spaga la hurdughia de moschee, ca idiotiile liorbaite de catre Dragnea, au 'greutate' cat ala in iarba. Sa vezi saracu': s-ar putea sa nu fie in stare sa calatoreasca cu avionul ... lepra, ce necaz pe boboru' ruman. Cat despre calatoria romanilor fara pasapoarte, tot opera lui Poanta e: nu-i permite Kremlinul, sa fie clar. Tu poate pui un cuvant pe langa Ilici (ca ca)marazi de lupta inversunata impotriva 'dusmanilor' comunismului jegos.

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
17.06.2015, 19:32:02

Comentariu considerat abuziv.

Dan Cartenie
17.06.2015, 22:22:46

Fraților din Chișinău, dați drumul Vesticilor, puneți-le rușilor vize. Asta e soluția!

-1 (1 vot)
commikilla
17.06.2015, 23:15:05

Astia nu sunt frati, nici verisori, nici macar prieteni. Ei vorbesc ruseste curent, peste tot si-i doare-n cot de Europa. Tatucul lor e Putin.

-1 (1 vot)
Modifică Setările