Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Să nu uităm: Grecia a deschis porţile Europei şi va trebui să achităm toţi nota de plată

17
4 Sep 2015 17:28:51
George Damian

Criza Greciei a dispărut din buletinele de ştiri, a fost înlocuită de criza refugiaţilor într-un mod manipulatoriu – cele două crize sunt strâns legate şi avem de-a face cu o distorsionare a realităţii atunci când uităm pe unde vin majoritatea refugiaţilor.

Să ne amintim de ameninţările miniştrilor de Atena care declarau că dacă Grecia nu va beneficia de o reducere a datoriei îşi va deschide graniţele şi va permite invadarea Europei cu imigranţi din lumea musulmană. Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos declara în luna martie a acestui an că vor fi deschise centrele imigranţilor ilegali şi acestora li se va permite să meargă oriunde în Uniunea Europeană. Ministrul de Externe Nikos Kotzias făcea în aceeaşi perioadă declaraţii asemănătoare spunând că Europa va fi invadată de mii de jihadişti dacă Grecia nu îşi va controla graniţele. Şi acestea sunt doar două dintre ameninţările venite de la Atena care au ajuns în presă – cine ştie ce şi cum s-a discutat în spatele uşilor închise.
 
Şantajul guvernului Syriza nu a funcţionat şi nu au fost obţinute scutirile sperate de la plata doriei Greciei. Nici şmecheria referendumului nu a dus nicăieri, aşa că s-a găsit soluţia demisiei guvernului de la Atena – orice fel negocieri privind problemele financiare ale Greciei au fost amânate pentru momentul când va exista un nou guvern, după alegerile anticipate din această toamnă.

Când cifrele nu mai au sens

Şi dintr-o dată a bubuit criza imigranţilor pe ruta balcanică! Ameninţările din primăvară au fost puse în practică: Grecia nu mai controlează valul de imigranţi care traversează Marea Mediterană venind din Turcia. Au existat avertismente din timp, iar ameninţările iniţiale au fost puse în practică treptat.
 
De exemplu, în luna martie Grecia a fost zguduită de un scandal gigantic: un ofiţer de rang înalt a emis un ordin pentru deschiderea centrelor de detenţie a imigranţilor ilegali cărora urma să li se permită să călătorească încotro le era voia. La intervenţia Comisiei Europene ordinul a fost anulat a doua zi, însă până la urmă centrele de detenţie ale imigranţilor ilegali au fost deschise în a doua jumătate a lunii aprilie. În jur de 10.000 de imigranţi ilegali au primit permisiunea să circule după voia inimii în Grecia. Conform datelor ONU, la sfârşitul anului 2014 în Grecia se aflau 10.304 refugiaţi şi 31.929 solicitanţi de azil.
 
În august 2015 ONU anunţă că în Grecia au intrat circa 200.000 de imigranţi veniţi din Turcia! Valul de imigranţi s-a pornit în iunie şi a crescut de la o săptămână la alta – în trei luni de zile a fost depăşită cifra imigranţilor ilegali care au încercat să pătrundă în UE pe tot parcursul anului trecut. Iar libertatea cu care aceştia circulă prin Balcani indică faptul că Grecia nu face nimic pentru a-i opri.
Bineînţeles, autorităţile de la Atena pot invoca o sumedenie de scuze pentru această tragedie. Însă nimeni nu va uita prea curând invazia imigranţilor care au intrat în UE prin Grecia, nimeni nu va uita cum a început această criză.

Ce sau cine i-a pus pe drumuri pe imigranţi?

Am citit zeci de poveşti ale imigranţilor şi s-a conturat un mic portret robot. Nu sunt doar sirieni, sunt veniţi din întregul spaţiu musulman zguduit de războaie. Au mai multe puncte comune cei veniţi prin spărtura grecească:
  • sosesc din Turcia unde au stat mai mulţi ani;
  • au fost integraţi în societatea turcă unde au avut locuri de muncă şi au reuşit să economisească sumele de mii de euro necesare traversării spre Grecia;
  • ţinta lor finală este Germania - ţară unde ştiu că vor primi un ajutor generos, nu vor să meargă în alte ţări europene;
  • nu doresc să se întoarcă în ţările de origine şi vor să se stabilească în Uniunea Europeană.
Pare să fie vorba de un fel de psihoză de masă încurajată de zvonuri lansate cu dibăcie, o dată pornit la vale bulgărele de zăpadă nu face decât să crească.

Imigranţii trebuie primiţi – însă originea problemei nu va fi eliminată

Uniunea Europeană nu mai are ce face şi va trebui să îi accepte pe cei intraţi deja. Rămâne de văzut cum va putea fi oprit acest val – iar fără golaborarea Greciei nu se întrevede nici o evoluţie posibilă în această direcţie. Uniunea Europeană este la mâna Atenei şi imigranţii vor continua să sosească cu miile zilnic pe ruta balcanică.
 
Soluţia problemei este în Grecia care poate astupa spărtura din pântecele Europei, doar să vrea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stefanescu Marian
5.09.2015, 09:36:01

Interesantă idee cu premeditarea şi răzbunarea Greciei contra Europei.Dacă mă gândesc bine,grecii au mai făcut asta în timpul istoriei.De exemplu,ei şi evreii au infiltrat Roma cu noua ideologie creştină care a distrus măreţul imperiu roman din interior şi l-au forţat să se dividă în două părţi din care le-a revenit şi grecilor partea de răsărit.Acum grecii s-au aliat cu musulmanii şi au clocit o răzbunare comună contra Europei. Să constatăm că loviturile contra Europei vin din toate direcţiile iar Europa este anchilozată de propria neputinţă.Aşa mor imperiile(roman,rus,european,etc)

+3 (5 voturi)
arogantu
5.09.2015, 09:52:37

În sfârșit un jurnalist care pune degetul pe rana deschisa și constata fără umanism desantat și fără empatie exagerata cam cum sta treaba cu emigranții. As mai completa legătură dintre începutul războiului turco-kurd la indicația directa a marelui tar moscovit în colaborare cu sultanul turc care a făcut ca kuriile din Turcia sa fie percepuți k teroriștii trădători de către turcii de rand mai ales kurzi sirieni din Zona kobane... Cam prea se leagă una de alta nu credeți

0 (4 voturi)
Saas Abi
5.09.2015, 11:01:03

in sfarsit..un articol care arata direct spre unul din cauzele acestui val..desi e evident ca partial asta e si razbunarea Greciei..s-a ocolit a se scrie despre asta pana acum.

0 (6 voturi)
miron miron
5.09.2015, 11:31:06

Si aceasta imigratie trebuie sa aiba un final, altfel mutam Orientul in Europa. Trebuie luate masuri pentru normalizare, ma mir ca aceast eveniment nu a fost prevazut si reglementat de mult timp.

+3 (3 voturi)
Preda Mihailescu
5.09.2015, 11:37:02

Fals - Turcia a deschis portile! Caci Turcia nu le dadea drumul oficial, apoi le-a dat drumul sa fuga spre insulele Grecesti. Atentie la conotatii.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările