Scrisoare deschisă directorului Bibliotecii Naţionale: Nu mai premiaţi cărţi-fantomă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finele Salonului Internaţional de Carte ediţia XXI (2012), organizat sub egida Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, un comunicat de presă a anunţat că premiul „Cartea anului în domeniul istoriei bibliotecilor” a fost acordat culegerii „Istoria Bibliotecii Naţionale din Chişinău în documente de arhivă. Studiu şi documente” autori Ion Varta şi Tatiana Varta.

În scopul verificării unor informaţii privind circulaţia cărţii în Basarabia, în iarna anului trecut am căutat volumul respectiv în fondurile Bibliotecii Naţionale a R. Moldova şi nu l-am găsit. Pentru a mă convinge că poate la mijloc e o scăpare, am mers la alte câteva instituţii de profil – la Biblioteca Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi la Camera Naţională a Cărţii a R. Moldova unde, potrivit legii, trebuia să ajungă neapărat un exemplar al lucrării. Culegerea nu era nici acolo.

Cu câteva zile în urmă am căutat din nou volumul. În baza de date a Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, la care am apelat pentru verificare, nu figurează că o lucrare cu denumirea respectiva ar fi intrat în patrimoniul instituţiei în anul 2012, dar nici în anul 2013. Acelaşi lucru l-am constatat la Biblioteca AŞM şi la Camera Naţională a Cărţii, unde am mers din nou.

În fine, am consultat bibliografia dlui dr. în istorie Ion Varta publicată în Calendarul Naţional - 2013 (cu prilejul unei frumoase vârste), editat de către Biblioteca Naţională a R. Moldova, şi am constatat că această lucrare figurează printre cele pe care istoricul le-a trecut la capitolul realizări în anul 2012. În biografie se precizează că volumul, la Salonul Internaţional de Carte ediţia XXI (2012), a obţinut premiul „Cartea anului în domeniul istoriei bibliotecilor”.

Având în vedere cele expuse mai sus, Vă rog, stimate domnule director al Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, în calitate de organizator al evenimentului, şi stimaţi membri ai juriului Salonului Internaţional de Carte ediţia XXI (2012), să mi se explice: a) Premiul „Cartea anului în domeniul istoriei bibliotecilor” la Salonul Internaţional de Carte ediţia XXI (2012) s-a acordat lucrării cu denumirea „Istoria Bibliotecii Naţionale din Chişinău în documente de arhivă. Studiu şi documente” autori Varta Ion şi Varta Tatiana sau la mijloc e o confuzie gravă; b) Dacă totuşi e vorba de această lucrare, — a fost ea văzută de membrii juriului şi de oaspeţii Salonului Internaţional de Carte înainte de premiere aşa cum ar prevedea regulamentul unui concurs. Totodată, e suficient punerea unor documente, ca să nu zicem foi, sub două cartoane, într-un exemplar şi prezentarea acestuia la concurs –, sau, totuşi e nevoie ca lucrarea să apară anterior premierii, să fie supusă judecăţii juriului şi să intre în circuitul bibliografic; c) De ce cartea este lipsă în biblioteci de mai bine de un an odată ce a obţinut prestigiosul premiu; d) Unde poate fi lucrarea totuşi consultată?

Vă urez, dl director, dl membri ai juriului, urări de bine şi sănătate şi succese în organizarea ediţiei a XXII a Salonului Internaţional de Carte.

P.S. În timpul căutării volumului de mai sus am constatat că alt titlu de carte, Deportările în masă din RSS Moldovenească din 5- 9 iulie 1949. Operaţiunea Sud. Studiu. Documente. Chişinău. Litera. 2011. 984 p., lucrare ce figurează în lista realizărilor istoricului, de asemenea este lipsă în biblioteci.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite