Scrisoare deschisă privind construcţia elicopterelor, adresată lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurii Ceban, cel despre care procurorii susţin că ar fi administratorul afacerii clandestine de producere a elicopterelor într-un depozit din Criuleni, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Igor Dodon. În ea, Ceban menţionează că este gata să se implice în elaborarea şi dezvoltarea industriei naţionale a elicopterelor.

Totodată, el îşi exprimă speranţa că organele de drept vor clarifica circumstanţele acestui caz, inclusiv faptul că, de fapt, în hangar nu erau elicoptere, aşa cum s-a anunţat, ci machete, transmite IPN.

„Îi sunt recunoscător preşedintelui Igor Dodon pentru atenţia acordată acestui subiect. Sper că, prin această atitudine, forţele noastre de ordine vor avea suficient profesionalism, cunoştinţe şi experienţă pentru a înţelege această situaţie, inspirată de cineva şi pentru ceva. Pentru a înţelege că modelele noastre la scară largă, care seamănă la distanţă cu elicoptere, sunt departe de a fi aparate de zbor, capabile să se ridice în aer şi potrivite pentru exploatare aeriană”, menţionează Iurii Ceban în scrisoarea deschisă.

El speră că oamenii legii vor înţelege că activitatea lor modestă experimentală de producere nu reprezintă „linii tehnologice” pentru implementarea celui mai complicat proces industrial de producţie în serie a produselor aeronave industriale. Potrivit lui, de la dezvoltarea soluţiilor tehnice, până la producerea în serie, este o cale lungă pentru certificarea şi obţinerea a numeroase licenţe locale şi internaţionale, precum şi acte permisive. Iurii Ceban susţine că este gata să conlucreze cu organele e drept, astfel încât cercetarea pornită să se încheie cât mai curând.

În scrisoare se menţionează că, şi până la încheierea acţiunilor procesuale, este gata să se implice activ în elaborarea şi dezvoltarea unui program naţional cu privire la industria naţională a elicopterelor. Iurii Ceban afirmă că aprobarea şi realizarea unui asemenea program va demonstra faptul că oficialii de stat înţeleg responsabilitatea pentru potenţialul industrial al ţării, precum şi pentru crearea locurilor de muncă calificată. De asemenea, va demonstra dorinţa de a crea condiţii reale şi de a oferi garanţii de stat pentru atragerea investiţiilor străine în industrie.

Pe 30 iunie, procurorii anunţau percheziţii la hangarul de la Criuleni, menţionând că în el sunt produse clandestin elicoptere care urmau să ajungă în spaţiul CSI. Potrivit oamenilor legii, pe liniile de producere erau cel puţin zece elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare şi documentelor de provenienţă pentru piesele şi utilajele folosite.

Igor Dodon consideră că cei implicaţi în fabricarea clandestină dintr-un depozit de la Criuleni au încălcat legislaţia şi trebuie sancţionaţi. Totodată, preşedintele afirmă că „băieţii sunt foarte talentaţi” şi că ar trebui să le fie oferită şansa să activeze legal în producerea de aparate de zbor.

Igor Dodon a declarat, în emisiunea „Preşedintele răspunde”, că le va solicita organelor de drept ca să ofere sancţiuni cât mai uşoare celor implicaţi în afacerea ilegală.

„Unii agenţi economici m-au sunat şi m-au rugat: „Domnule Dodon, daţi-ne adresele lor că vrem să-i luăm la noi la lucru”. Apropo, e o idee bună. Eu înţeleg că au încălcat legislaţia şi evident trebuie să răspundă, dar nu e o idee rea, pentru că baieţii sunt foarte talentaţi. Poate ar fi cazul să le dăm posibilitatea să activeze legal. Nu cred că Moldova va avea de pierdut dacă va fi o ţară care produce elicoptere. Dacă ei au reuşit să facă acest lucru clandestin, haideţi să le dăm posibilitatea să lucreze legal şi să obţinem bani la bugetul de stat şi să ridicăm imaginea R. Moldova. Băieţii sunt bravo pentru această iniţiativă”, a declarat Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite