Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Se conturează un format de tip „2+2” între România, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova

2
26 Aug 2021 11:03:19
Autor: Dan Anghel

Un mesaj clar de depăşire a izolării internaţionale şi începutul unei noi ere de conlucrare pe plan extern. Astfel califică experţii pe domeniul relaţiilor internaţionale vizita la Chişinău a celor 3 preşedinţi - ai României, Ucrainei şi Poloniei.

Potrivit lor, se conturează formatul de conlucrare şi sprijin de tip „2+2” între două state membre UE şi 2 state care au semnate acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, notează IPN.
 
Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor de la Bucureşti spune că prezenţa celor 3 şefi de stat la Chişinău, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, are mai mult decât o conotaţie simbolică. Este un mesaj care denotă că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova şi va oferi sprijin cetăţenilor moldoveni prin intermediul celor două state membre UE, România şi Polonia.
 
„Faptul că există o deschidere fără precedent faţă de Republica Moldova, este deja cunoscut. Preşedintele României este la Chişinău a doua oară în mai puţin de un an. În acelaşi timp, România şi Polonia sunt parteneri strategici, sunt cele mai importante state din flancul estic, iar prezenţa preşedintelui Poloniei la Chişinău este, la fel, extrem de importantă. Se conturează un format de tip 2+2, dintre două state membre UE şi cele 2 state partenere UE, un format de sprijin al celor mai apropiaţi parteneri din flancul estic”, a spus Iulian Chifu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
 
În acelaşi timp, directorului Institutului European de Studii Politice de la Chişinău spune că politica externă a Republicii Moldova cunoaşte acum o revigorare fără precedent. „Ţara noastră devine un partener previzibil pe plan extern, ferm orientat spre eurointegrare”, spune Viorel Cibotaru.
 
„Vizita celor 3 preşedinţi vine să marcheze o nouă eră de conlucrare pe plan extern. Nu mai este vorba, pur şi simplu, de bună vecinătate, ci de constituirea unui nou mediu de securitate, social şi economic, în care Republica Moldova poate primi o nouă şansă de dezvoltare. Este un semnal al comunităţii europene că Republica Moldova este susţinută din exterior şi această şansă trebuie folosită la maximum. Trebuie să folosim potenţialul acestei deschideri din partea comunităţii europene”, a menţionat Cibotaru.
 
Pe 27 august, când marcăm 30 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, la Chişinău se vor afla preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda şi preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Cei 3 şefi de stat vor participa, alături de preşedintele Maia Sandu, la festivităţile organizate în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ulterior, vor avea loc întrevederi bilaterale, precum şi o reuniune multilaterală a celor 4 şefi de stat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Andrei Tirighie
26.08.2021, 11:12:45

prioritatea rep. moldova ar fi delimitarea teritoriului și administrarea lui, ăla care e.

-10 (12 voturi)
zbucium ion
26.08.2021, 21:02:27

Polonia si Suedia au fondat Parteneriatul Estic (PaE), pe care Romania cea "unionista" l-a ignorat si il ignora< Romania de-facto s-a opus parafării in 2013 si semnării in 2014 a Acordului de Asociere (AA) a RM cu UE, Băsescu intervenind cu "proiectul de țara", CONCURENT fata de Politica Europeana de Vecinătate (PEV) - cel revanșard de repunere a Romaniei in vechile hotare depana la 1940 - pe seama teritoriului național al R.Moldova si al Ucrainei, tinere state ale Parteneriatului Estic, care impreuna cu Georgia formează TRIO PARTENERI ASOCIAȚI. Atitudinea discriminatorie a unui stat UE fata de aceste doua state independente a fost si rămâne a fi una ANTI-EUROPEANA, NAȚIONALISTĂ, neocolonialista si imperialista, asemănătoare cu cea a Rusiei fata de Ucraina. Romania încearcă sase lipească cumva ca "frate mai mare" si cu mai multe drepturi pe lângă R.Moldova, dar fără succes. In 1992 ea a abandonat negocierile de pace la finele conflictului transnistrean, încheind pe la spate un trădător si rușinos de mare prietenia cu Rusia si de atunci si-a pierdut locul in formatul de negocieri 5+2. Pretinsul format 2+2 oficial nu exista si nu va exista, căci "poftele" expansioniste, "unioniste"ale Romaniei fata de R.Moldova sunt prea vădite si compromițătoare, pentru a i se încredința un asa mandat din partea UE. E o întâlnire cu ocazia Zilei Independentei Naționale a R.Moldova, pe care alți președinți ai Romaniei au sfidat-o ani la rând. Or, anume "unioniștilor"Romaniei independenta R.Moldova le sta in gât. R.Moldova e pe cale sa-si rezolve diferendul transnistrean cu ajutorul Germaniei si altor state, participarea Romaniei fiind nedorita, deoarece reunirea celor doua maluri e privita la București cu multa suspiciune, ca ratarea ultimei șanse la o "unire" cu hotarul pe Nistru.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările