Se propun pedepse mai dure pentru şoferii prinşi băuţi la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea legislaţiei Republicii Moldova, prin introducerea pedepselor mai dure pentru şoferii care conduc în stare de ebrietate, ar putea îmbunătăţi situaţia accidentară. Subiectul a fost discutat în cadrul unei şedinţe publice organizate pentru identificarea unui mecanism de combatere şi prevenire a cazurilor în care conducătorii auto urcă băuţi la volan.

Printre măsurile propuse sunt: retragerea pe viaţă a permisului de conducere, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau chiar privarea de mijlocul de transport, transmite IPN.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Justiţiei, Anatolie Munteanu, este necesară elaborarea unui mecanism de intervenţie eficient, în contextul în care situaţiile în care şoferii în stare de ebrietate urcă la volan devin tot mai frecvente. Mai ales în raioane fenomenul este alimentat de nepregătirea şoferilor, de corupţie, dar şi de subaprecierea impactului negativ al fenomenului şi manifestarea indulgenţei faţă de aceşti şoferi.

Ghenadie Ceban, directorul adjunct al Inspectoratul Naţional de Probaţiune, spune că amenzile aplicate nu sunt suficient de mari ca să-i facă pe şoferi să nu urce băuţi la volan. Numărul şoferilor contravenienţi s-a mărit şi continuă să crească. Faptul că unele persoane sunt private de dreptul de a conduce nu înseamnă că acestea nu mai urcă la volan.

Ion Rusu, responsabil de evidenţa deţinuţilor în sistemul penitenciar, este de părere că privarea de libertate pentru conducerea în starea de ebrietate, exceptând cazurile accidentelor soldate cu victime, este o pedeapsă mult prea aspră. Actualmente, îşi execută pedeapsa în închisoare 279 de şoferi care au comis accidente în stare de ebrietate. Aceştia au vârsta între 21 şi 40 de ani.

Participanţii la discuţii au făcut referire la practicile internaţionale. În SUA, şoferilor prinşi băuţi la volan li se confiscă mijlocul de transport. În România persoana prinsă pentru a treia oară băută la volan este privată de permisul de conducere pe viaţă. În alte state fapta se pedepseşte cu muncă în folosul comunităţii.

Potrivit Codului Contravenţional al Republicii Moldova, conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale (adică, până la 25 de mii de lei), cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani. Potrivit Codului Penal, şoferul în stare de ebrietate care a cauzat vătămarea medie a sănătăţii unei persoane riscă amendă până la 1.350 de unităţi convenţionale, adică până la 67,5 mii de lei, sau închisoare până la patru ani.

Dacă în 2016, în evidenţa Serviciului de Probaţiune erau 2570 de şoferi depistaţi în stare de ebrietate la volan, actualmente numărul s-a mărit până la 3331 de persoane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite