Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Seceta şi îngheţurile au afectat 60-80% din terenurile de culturi de toamnă din centrul şi sudul R. Moldova

0
8 Jul 2020 12:41:01
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol Shutterstock
FOTO simbol Shutterstock

În acest an este prognozată o recoltă medie de grâu pe ţară de circa două tone per hectar. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în anul agricol 2019-2020, au fost însămânţate cu culturi de toamnă circa 400 de mii de hectare. Însă seceta şi îngheţurile de primăvară au afectat circa 215 mii de hectare: în proporţie de 25% în nord şi până la 60-80% în centru şi sud, transmite IPN.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raioanele Sângerei şi Floreşti pentru a observa cum se desfăşoară campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I. În prima jumătate a zilei oficialul a vizitat câteva terenuri agricole din localitatea Rădoaia, raionul Sângerei, unde are loc secerişul şi a discutat cu producătorii agricoli despre dificultăţile întâmpinate în cadrul campaniei de recoltare şi prognoza roadei.

Agricultorii au comunicat că impactul secetei hidrologice poate fi observat în fiecare câmp şi că prognozează o roadă înjumătăţită comparativ cu anul trecut, totuşi speră să obţină o cantitate medie de grâu de până la patru tone per hectar şi circa două tone de orz per hectar.

Ministrului i-au fost prezentate şi câteva terenuri semănate cu triticale, care au avut toleranţă mai mare faţă de secetă, iar prognoza de roadă este de circa 3-4 tone per hectar.

În a doua jumătate a zilei ministrul s-a deplasat în localităţile Băhrineşti şi Ghindeşti din raionul Floreşti, unde de asemenea agricultorii au demarat secerişul. În discuţii cu oficialul, producătorii agricoli au vorbit despre suprafeţele însămânţate cu culturi de toamnă în anul agricol 2019-2020, impactul secetei şi îngheţurile de primăvară, precum şi i-au prezentat suprafeţele agricole unde au demarat recoltarea.

În acelaşi context, ministrul a vorbit despre situaţia din întreaga ţară: „Săptămâna trecută am vizitat câteva localităţi din raionul Basarabeasca. În sudul ţării seceta a afectat terenurile agricole în proporţie de 80%, roada va fi mult mai mică comparativ cu anul trecut, iar după cele observate în nordul Moldovei, situaţia este îmbucurătoare şi optimistă. În acest an vom avea o recoltă medie de grâu pe ţară de circa două tone per hectar”, a declarat Ion Perju, citat într-un comunicat de presă al MADRM.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările