Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Semne pe corp care ar fi corelate cu sinistrul joc al morţii „Balena Albastră“, găsite în cazul a 19 copii din Republica Moldova

6
18 Mar 2017 14:10:25
Autor: Dan Anghel

19 copii au fost depistaţi de poliţişti, în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, despre care se presupune că ar fi implicaţi în sinistrul joc al morţii care a făcut, până acum, peste 200 de victime în mai multe ţări.

Pe corpurile copiilor au fost găsite urme ale rănilor pe care aceştia se presupune că şi le-au făcut singuri. 

„În toată ţara, cu implicarea Ministerului Educaţie şi a Ministerului Sănătăţii, au fost create grupuri care activează în teritoriu şi verifică pe mai multe căi copiii dacă nu sunt implicaţi în acest joc periculos“, a declarat, pentru publika.md, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari. Potrivit lui Pînzari, o anchetă este în plină desfăşurare, autorităţile încercând să-i identifice pe cei implicaţi în acest „joc“ morbid.
 
În ultima săptămână, pe reţelele de socializare au fost identificate peste 200 de profiluri  şi mesaje care aveau legătură cu „jocul morţii“.
 
Jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere
 
Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte, varianta rusească a Facebook. Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului. 
 
Jocul mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. 
 
Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în estul Europei şi în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. 
 
Doi adolescenţi din Chişinău au murit
 
Doi adolescenţi din Chişinău, o fată şi un băiat, de 16, respectiv 15 ani, s-au aruncat în dimineaţa zilei de 8 martie de pe acoperişul unul bloc cu 18 etaje. Înainte de gestul fatal, cei doi adolescenţi au postat mesaje pe reţelele de socializare care au condus către jocul sinistru. 
 
„Jocul“ face victime şi în România
 
Un eveniment deosebit de grav a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, la Şcoala gimnazială „Veronica Micle“ din Iaşi, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat un joc periculos, de întrerupere a respiraţiei. „Balena Albastră“, jocul care împinge la sinucidere, se numără printre ipoteze.
 
Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a emis o circulară către directorii instituţiilor de învăţământ privind acţiunile de prevenire a suicidului printre elevi. Cadrele didactice sunt atenţionate să se autosesizeze dacă descoperă că elevul îşi ia rămas bun, inclusiv pe reţelele de socializare, sau dacă împarte obiecte de preţ: telefonul mobil, haine sau bijuterii.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

marmotul marmotul
18.03.2017, 14:47:05

In Republica Moldova pot intelege ca exista o legatura cu "balena", dar in cazul de la Iasi, stimate Dan Anghel, vorbesti prostii, dai dovada de lipsa deontologiei profesionale si prezinti o lipsa clara de logica elementara. Si eu cand eram mic si am citit repovestirea Eneidei din Legendele Olimpului am presupus ca daca Eneas a plecat din Troia, care este in Turcia si urmasii sai - Romulus si Remus - au intemeiat Roma, atunci turcii sunt stramosii romanilor.

+1 (1 vot)
Biky
18.03.2017, 15:37:55

@marmotul marmotul,...corect! Jocul asta cu "ați ține respirația dupa ce ai tras aer adânc in piept" și "dupa" altcineva care te strânge din spate cu "putere" in timp ce-ți ții mâinile cu pumnii strânși "in cruce (pe diagonala)" lipite de același piept este vechi de "când lumea"! Il jucam și noi in școala generală in pauze, ('70-'80) și este cu adevarat PERICULOS, caci poți adormi DEFINITIV daca nu ești "luat la palme strașnice" de "colegii-ASISTENȚI".

+1 (1 vot)
Cappatrat Casargoz
18.03.2017, 17:01:04

Rusine. Cam pe unde au conturi copiii de la scoala Veronica Micle din Iasi. Rog cititorii sa intre pe acel site. Acolo sunt probleme grave de incluziune sociala, am dubii ca problemele acelor copii sun facebook si vk. Acest amestec de fals cu adevarat, este toxic.

Cappatrat Casargoz
18.03.2017, 17:19:19

https://crimemoldova.com/news/social/implicarea-elevilor-din-drochia-n-jocul-balena-albastr-infirmat-de-autorit-i-locale/ Si mai interesant e ca pe siturile de stiri din moldova nu prea se vede stirea ...

Cappatrat Casargoz
18.03.2017, 17:19:31

https://crimemoldova.com/news/social/implicarea-elevilor-din-drochia-n-jocul-balena-albastr-infirmat-de-autorit-i-locale/ Si mai interesant e ca pe siturile de stiri din moldova nu prea se vede stirea ...

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările