Sfaturile psihologului pentru a evita frica şi crizele pe timp de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica şi panica creată în societate din cauza virusului COVID-19, starea de urgenţă instituită în ţară şi interdicţia de a ieşi din casă decât în cazuri de strictă necesitate reprezintă un moment de cotitură de care populaţia trebuie să profite, transmite IPN.

În opinia psihologului Oxana Gumennaia, pentru a evita crizele, căderile nervoase şi emoţiile negative, fiecare persoană trebuie să aibă un program bine stabilit care prevede activităţi exacte atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt.

Totodată, în prezent, toţi cei care lucrează, trebuie să cerceteze domeniul în care activează şi să-l adapteze situaţiei.

„Criza va exista, trebuie să recunoaştem acest lucru. Cel mai probabil, ea va avea un efect care ne va trece online, pe internet. Este timpul să ne îmbunătăţim abilităţile de lucru prin internet, trebuie să cercetaţi domeniul”, a declarat Oxana Gumennaia în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Psihologul a făcut câteva precizări importante cu privire şi la situaţia economică din care afirmă că nimeni nu va rămâne fără un loc de muncă sau salariu.

„Băncile au suspendat achitarea ratelor pentru credite. Trebuie să înţelegem că avem un termen care a fost amânat. Nu vom rămâne fără lucru şi fără salarii. Da, poate vom schimba locul de muncă sau domeniul de activitate. Unele forme de lucru nu vor mai avea succes, dar acum trebuie să ne dezvoltăm abilităţile de lucru pe internet. Pe spatele nostru se fac bani, deci, fără salariu nu vom rămâne. Doar având salariu noi putem efectua cumpărături şi plăti impozite”, a adăugat specialista.

Referitor la persoanele care au copii, Oxana Gumennaia afirmă că, în primul rând, activitatea lor trebuie încadrată în câteva reguli esenţiale.

„Trebuie să vă stabiliţi un grafic zilnic. Un om matur trebuie să înţeleagă că membrul familiei care are cea mai bună înţelegere cu copilul, acela este şeful în casă. Trebuie să instituiţi câteva reguli: o cameră unde nu va intra nimeni pentru că acea cameră este „biroul”. Trebuie să găsiţi acel spaţiu, cât de mic, unde dvs. mergeţi la muncă sau pentru meditaţie, iar copii se joacă în alte spaţii”, a menţionat specialista în psihologie.

Cât despre evitarea unor eventuale conflicte în familie, aceasta precizează că trebuie să existe susţinere şi respect reciproc.

„Dacă aveţi emoţii negative, faceţi sport, meditaţi, folosiţi diverse metode de a scăpa de stres. Emoţiile nu trebuie îndreptate în direcţia unor persoane, ci în direcţia unor obiecte”, a concluzionat Oxana Gumennaia.

https://www.ipn.md/ro/sfaturile-psihologului-pentru-a-evita-frica-si-crizele-pe-7967_1072564.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite