Sistemul de sănătate din R. Moldova este la limită. Medic: Există persoane cu forme grave de COVID care aşteaptă la domiciliu o soluţie de internare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
covid

Sistemul de sănătate din Republica Moldova este la limită, iar în spitalele reprofilate în puncte COVID nu mai există paturi pentru internări. Acest lucru a fost confirmat de către Adrian Belîi, şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, notează IPN.

„Sistemul medical este suprasolicitat. Eu primesc apeluri de la persoane necunoscute care îmi solicită să-i ajut cu un loc în spitale. Poate asta este soluţia lor de a găsi un loc în spital, neavând altă orientare din partea echipelor de salvare sau caută o soluţie mai rapidă. În orice caz, constatăm că avem o avalanşă de pacienţii care vin spre spitale, inclusiv spre Spitalul de Urgenţă”, a declarat Adrian Belîi în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.

În acelaşi timp, medicul confirmă faptul că există cazuri grave de infectare cu COVID-19 în care cetăţenii se tratează la domiciliu din cauza lipsei de locuri în spitale.

„În mod evident există persoane care fac forme grave şi sunt încă la domiciliu din diferite motive. Fie adresare tardivă, fie poate chiar şi din cauza lipsei de locuri. Nu pot nega acest fapt, însă constatarea este constatare. Da, există persoane la domiciliu cu forme grave şi care aşteaptă o soluţie de internare pentru dânşii”, a adăugat medicul.

Fosta ministră a sănătăţii, Ala Nemerenco, afirmă că odată ce pacientul ajunge la spital cu o formă avansată de COVID-19, cheltuielile statului pentru tratarea lui cresc. De asemenea, acest lucru reprezintă şi un pericol pentru sănătatea persoanei infectate.

„Protocolul spune foarte clar care sunt criteriile de spitalizare a pacienţilor. Aceştia nu trebuie să ajungă deja pe patul de reanimare la spital şi într-o formă destul de gravă pentru că atunci cheltuielile sistemului vor fi mai mari. De asemenea, şansele la supravieţuire atunci când persoana este adusă în reanimare într-o situaţie destul de complicată sunt mai mici”, a menţionat fosta ministră.

Miercuri, 2 decembrie 2020, în Republica Moldova a fost înregistrat un nou anti-record – 1717 cazuri noi de coronavirus confirmate de către autorităţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite