Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Situaţia la CFM va fi discutată la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate

0
4 Mar 2021 12:36:49
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Furturile de la Calea Ferată din Moldova au condus la crearea restanţelor salariale la întreprindere. Situaţia va fi discutată la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, la care va fi invitată şi conducerea întreprinderii, a declarat Andrei Spânu, secretar general al Aparatului preşedintelui ţării, care a ieşit miercuri, 4 martie, în faţa feroviarilor protestatari, transmite IPN.

Andrei Spânu şi-a exprimat regretul că instituţiile statului nu şi-au îndeplinit obligaţiile de serviciu şi nu au soluţionat problemele de la CFM, chiar dacă la întreprindere au fost sesizate mai multe acte de corupţie. Pârghiile de rezolvare a situaţiei privind restanţele salariale la CFM sunt la Guvern, la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, iar problema urmează a fi discutată şi cu premierul în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, a mai spus secretar general al Aparatului preşedintelui.

Preşedintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, care a participat la protest, a menţionat că restanţele salariale la CFM se cifrează la peste 100 mln lei, iar o bună parte a angajaţilor nu şi-au primit lefurile pentru ultimele patru luni. Din cauza datoriilor la salarii, dar şi pentru faptul că lefurile nu au fost majorate, în ultimii şase ani au depus cerere de eliberare din funcţie 5 mii de oameni, care au lucrat la CFM.

Ion Zaporojan mai spune că, din iulie 2020, angajatorul nu transferă pe conturile sindicatelor nici cotizaţii sindicale, iar în lipsa acestor mijloace băneşti, sindicatele nu pot acorda ajutoare salariaţilor de la CFM. Liderul sindical susţine că a depus cerere de chemare în instanţa de judecată a administraţiei CFM. Datoriile angajatorului la plata cotizaţiilor sindicale alcătuiesc la moment 2 mln lei. Potrivit lui Zaporojan, directorul CFM nici nu vrea să discute cu oamenii.

Solicitat de IPN, Adrian Onceanu, directorul CFM, nu a răspuns la telefon.

Reprezentanţi ai salariaţilor de la CFM au protestat astăzi în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, cerând achitarea restanţelor salariale, dar şi demisia conducerii întreprinderii şi transferarea cotizaţiilor sindicale pe conturile sindicatelor. Printre revendicări este şi majorarea salariilor. În prezent la CFM activează circa 7.000 de salariaţi, iar leafa medie la întreprindere este de 4.000 de lei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările