Sondaj: Peste 80% din avocaţii din R.Moldova nu cred în independenţa judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj de opinie arată că peste 80% din respondenţi nu cred că judecătorii din Republica Moldova sunt independenţi şi doar 17% din respondenţi consideră contrariul. Cât priveşte soluţiile judecătorilor din Moldova, 35% din avocaţi le consideră echitabile şi adoptate fără influenţe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA”, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Sociologul Vasile Cantarji, manager de proiect, a declarat în cadrul prezentării rezultatelor sondajului că acesta a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2018. În calitate de respondenţi au fost 300 de avocaţi din toată ţara, ceea ce reprezintă 14% din numărul avocaţilor licenţiaţi care activează. Obiectivele sondajului au fost de a identifica percepţiile avocaţilor cu privire la independenţa, eficienţa şi responsabilitatea sistemului de justiţie, inclusiv impactul unor modificări legislative adoptate în perioada 2011-2017 în cadrul implementării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei. Unele rezultate ale actualului sondaj sunt comparate cu rezultatele unei cercetări similare, efectuate la sfârşitul anului 2015 în rândul judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor.

Conform rezultatelor sondajului, doar 48% din avocaţii intervievaţi consideră că reformarea sistemului judecătoresc, începută în anul 2011, a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc, iar 52% nu sunt de acord cu această afirmaţie. Cifrele arată o îmbunătăţire nesemnificativă faţă de 2015, când 43% din avocaţii respondenţi considerau că reforma are impact pozitiv şi 57% nu erau de acord cu această afirmaţie. În 2018, 44% din respondenţi apreciază calitatea actului de justiţie ca fiind mai bună decât în anul 2011, comparativ cu 55% care nu sunt de acord cu aceasta. Percepţia avocaţilor despre calitatea actului de justiţie este un pic mai bună decât în anul 2015, când 37% apreciau calitatea actului de justiţie mai bună în 2015 decât în 2011, comparativ cu 43% care nu erau de acord că actul de justiţie s-a îmbunătăţit.

Majoritatea avocaţilor participanţi la sondaj consideră că judecătorii nu sunt independenţi şi aceste răspunsuri dau motiv de îngrijorare, a spus Nadejda Hriptievschi, director de programe la CRJM. Sondajul arată că 64% de respondenţi consideră că soluţiile judecătorilor nu sunt echitabile şi nu sunt adoptate fără influenţe din exterior. În opinia lor, soluţiile judecătorilor sunt influenţate de politicieni (91%), procurori (83%), alţi judecători (68%), Consiliul Super al Magistraturii (65%), părţi la proces (58%), poliţişti (38,5%) şi presa (28%).

Întrebaţi despre percepţia lor cu privire la nivelul corupţiei din ţară, 73% din avocaţii respondenţi au răspuns că există multă corupţie, 14% că există puţină corupţie, 2% că nu există corupţie, iar 11% nu au oferit un răspuns. În ce priveşte evoluţia fenomenului corupţiei în sectorul justiţiei din 2011 până în prezent, 26% din respondenţi au răspuns că fenomenul a scăzut (în 2015 – 15%), 35% – că este la acelaşi nivel (în 2015 – 28%), 34% – a crescut (în 2015 –  53%). Întrebaţi despre percepţia cu privire la nivelul corupţiei în prezent în sectorul justiţiei 69% din avocaţi au răspuns că este răspândită la toate nivelurile, iar 19% consideră că aceasta este răspândită cu precădere la nivelul conducerii instituţiilor.

Chestionarea respondenţilor a fost confidenţială, fiind exclusă posibilitatea identificării persoanei chestionate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite