Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Noi detalii în cazul cetăţeanului român găsit spânzurat în camera de detenţie a Inspectoratului de Poliţie de la Soroca, în septembrie 2013

2
24 Jan 2014 21:45:42
Autor: Olga Ceaglei
Cetăţeanul român Andrei Vass lucra în calitate de asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate a tatălui său adoptiv, un filantrop olandez
Cetăţeanul român Andrei Vass lucra în calitate de asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate a tatălui său adoptiv, un filantrop olandez

Procurorii nu exclud că cetăţeanul român de 31 de ani găsit spânzurat într-o camera de detenţie a Inspectoratului de Poliţie din Soroca, în septembrie 2013, a fost torturat şi determinat să se sinucidă. Versiunea este investigată în urma plângerii depuse de tatăl adoptiv al tânărului, un filantrop olandez. Imaginile video care ar arăta cum a survenit decesul lipsesc.

 

Iosif Csaba Vass (31 de ani), cetăţean român din Bucureşti, a venit în Republica Moldova acum un an şi jumătate, dorind să-i ajute pe bătrânii lăsaţi în voia soartei, aşa cum face de opt ani tatăl său adoptiv, Taco Slagter, un jurnalist din Olanda, prin intermediul fundaţiei Max Maakt Mogelijk, înfiinţată împreună cu fratele său. Tânărul din România, cunoscut în rândul prietenilor cu numele Andrei Vass, era asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate.

30 de minute în celula Inspectoratului de Poliţie

Circa o oră şi jumătate în contact cu poliţiştii moldoveni i-au fost fatale. Pe 22 septembrie, la ora două noaptea, Andrei a fost oprit, în oraşul Soroca, de către un agent de patrulare, care l-a reţinut suspectându-l că a urcat beat la volan. Pentru că a refuzat să fie testat cu alcooltestul, a opus rezistenţă şi le-a vorbit poliţiştilor licenţios, a fost adus cu forţa la spital unde i-au fost luate probe de sânge, după care a fost dus la Inspectoratul de Poliţie Soroca. După jumătate de oră în arest, Andrei a murit.

Potrivit versiunii poliţiştilor, tânărul s-a spânzurat cu haina sa de gratiile celulei. Procuratura raionului Soroca investighează însă, în urma unei plângeri depuse de avocata Inga Albu, angajată de tatăl victimei, şi versiunea că cetăţeanul român ar fi fost torturat de poliţişti şi determinat să-şi pună capăt zilelor. Procurorul Ivan Parii ne-a spus că urmărirea penală nu este finalizată şi că, deocamdată, nu există niciun bănuit în acest dosar.

Între timp, Inspectoratul General de Poliţie a sancţionat disciplinar cu mustrare şi, respectiv, mustrare aspră doi poliţişti din Soroca, iar conducerea inspectoratului raional a fost atenţionată. Pedepsele au fost aplicate la propunerea Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfăşurat o anchetă de serviciu.

Probe compromise

Ancheta a confirmat versiunea poliţiştilor din Soroca, potrivit căreia singurul bec care iluminează izolatorul de detenţie provizorie era defect,  iar cele două camere video cu infraroşu care, în mod normal, trebuie să funcţioneze non-stop şi se activează la detectarea mişcării nu au înregistrat momentul decesului.

„Ancheta internă nu a constatat un caz de tortură. Poliţiştii au fost sancţionaţi disciplinar pentru neglijenţa cu care au tratat problema iluminării celulei în care a fost plasat reţinutul şi pentru că nu au schimbat la timp becul“, declară Anatolie Postică, şef-adjunct al Serviciului securitate internă şi combaterea coruptiei. Oamenii legii n-au explicat însă de ce n-au funcţionat camerele de luat vederi.  

Anatolie Postică, şef-adjunct al Serviciului securitate internă, MAI: „Ancheta internă nu a constatat un caz de tortură. Poliţiştii de la Soroca se fac vinovaţi doar de neglijenţă în serviciu şi au fost sancţionaţi ca atare.“ 

„Imaginile video care ar fi arătat exact cum a murit Andrei şi ar fi fost o probă de necontestat nu există. Bănuim că au fost şterse în mod intenţionat“, crede avocata Inga Albu. Procurorul Ivan Parii a solicitat o expertiză de specialitate ce ar confirma sau ar infirma această presupunere.

Nu există martori

Trezesc suspiciuni şi alte aspecte ale acestui caz. Din spusele poliţiştilor, Andrei Vass a fost lăsat nesupravegheat în jur de 10-15 minute, timp în care s-a spânzurat. Avocatul de serviciu, Nicolae Musteaţă, nici n-a apucat să vorbească cu tânărul reţinut. „Când am ajuns în celulă, tânărul era deja mort. Doi poliţişti încercau să-l resusciteze. La scurt timp, a venit ambulanţa“, susţine Musteaţă.

În actul de două pagini pe care l-a întocmit, medicul legist a confirmat decesul şi cauza morţii, dar n-a indicat ora la care a survenit, deşi trebuia s-o facă. În baza acestui document, poliţiştii şi-au argumentat ipoteza unei sinucideri.

Reacţia Ambasadei României

Ambasada României de la Chişinău a făcut o serie de demersuri pentru clarificarea circumstanţelor în care a avut loc tragicul eveniment. Tiberiu Trifan, şeful Secţiei Consulare, a avut o întrevedere cu procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, care a calificat acest caz drept „straniu“, în condiţiile în care acum două luni o altă persoană s-a spânzurat în incinta Inspectoratului de Poliţie de la Soroca. Într-o scrisoare adresată tatălui adoptiv al tânărului, diplomatul român menţionează că procurorul general l-a informat că în cadrul anchetei, sunt cercetate toate versiunile posibile, de la neglijenţa admisă la supravegherea persoanei reţinute până la aplicarea forţei de către poliţişti.

„AM TEMEI SĂ CRED CĂ FIUL MEU NU S-A SINUCIS“

Tatăl adoptiv, dar şi prietenii cetăţeanului român, spun că Andrei nu ar fi avut niciun motiv să-şi pună capăt zilelor, pentru că avea planuri şi dorea să-şi întemeieze o familie în Republica Moldova.

„Nimeni nu şi-a pus, pentru nicio secundă, întrebarea cum a reuşit Andrei să se spânzure la doar un metru distanţă de podea, el având peste 1,8 metri în înălţime“, se revoltă Taco Slagter (foto dreapta). Potrivit lui, urmele de pe gât nu confirmă ipoteza unui suicid. „Hematomul format este pe verticală, şi nu pe orizontală, ca în cazul sinuciderii prin strangulare“, adaugă Slagter, care de trei luni aşteaptă raportul celei de-a doua expertize medico-legale.

Taco Slagter, tatăl adoptiv al lui Andrei Vass: „Vreau să demonstrez că se poate lupta cu sistemul şi corupţia în Republica Moldova. Vreau să se facă dreptate.“

În opinia olandezului, poliţiştii nu pot obliga o persoană să dea sânge. „Andrei a fost târât cu de-a sila la spital de patru poliţişti pentru a i se recolta sânge. Cred că asta l-a supărat şi mai mult“, spune Slagter, care crede că nervozitatea lui Andrei a fost provocată nu doar de influenţa alcoolului, dar şi de comportamentul neadecvat al poliţiştilor.

Tatăl tânărului critică acţiunile oamenilor legii, calificându-le drept inumane şi care sfidează drepturile omului. „O persoană reţinută de poliţie care opune rezistenţă şi care se aflată în mod evident în stare de afect nu poate fi închisă într-o celulă de câţiva metri pătraţi şi lăsată singură pe întuneric“, adaugă Taco Slagter.

TORTURA, LA EA ACASĂ ÎN COMISARIATE

Jumătate din cazurile de tortură şi tratamente degradante au loc în comisariatele de poliţie, potrivit unui raport al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului (FIDH), prezentat în octombrie 2013. Experţii FIDH susţin că, de multe ori, cei care aplică tortura sunt chiar oamenii legii şi că, de obicei, aceste cazuri sunt muşamalizate. Tortura este o practică obişnuită în secţiile de poliţie. Iar corupţia din rândul judecătorilor, avocaţilor şi medicilor care efectuează expertizele medico-legale agravează situaţia“, afirmă Artak Kirakosyan, membrul al delegaţiei FIDH.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
25.01.2014, 06:07:42

Atentie Mare pt. Domnul Olandez: - in presa aparuse si o informatie ca tânarul Andrei Vass se afla in acea noapte fatala in masina cu o tânara fata care ulterior a refuzat categoric sa dea orice informatie. Ei veneau de la un hram. Se poate deduce ca arestarea lui si strangularea lui a u fost bine planificate din timp. - Acesta nu e unicul caz de omorâre a cetatenilor români pe teritoriul Rep.Moldova rusificate. La 2 Dec.2013 o pascaneanca de 54 de ani a murit ciudat intr-un accident cu masina lânga s. Cismea de lânga Orhei. La data: 1 decembrie 2013 /ziua Nationala a României-data simbol pentru ASASINARI OCULTE ! Doamna decedata era directoarea unei societati de constructie din Iasi care trebuia sa re-faca Cetatea Soroca / ? / Presa de la Chisinau a ascuns numele raposatei. Este vorba de Angela Macovei, sotia unui om cunoscut de afaceri din Pascani. CONCLUZII: In Rep. Moldova exista un COMANDOU TERORIST care omoara moldovenii pro-români si unionisti. Au inceput sa omoare si românii din România care se afla la noi, in trecere sau in baza serviciului. Ne mira de ce oare Presedintele Nicolae Timofte refuza sa-si apere cetatenii ?

+1 (1 vot)
cioian ioian
28.01.2014, 04:57:48

Cam în toate ţările exsovietice sant comandouri ale morţi,formate de foşti agenţi kb-şti s-au foşti luptători din Afganistan ş-i care din lipsa locurilor de muncă şi-a condiţiior de trai îşi oferă serviciile pentru aşa ceva. Organele care ar trebui să se ocupe de această problemă nu are putere să o facă s-au cei mai grav este că sant pe o mană cu cu aceste organizaţii criminale.

Modifică Setările