Spălare de bani în valoare de peste 18 miliarde de dolari prin intermediul unei bănci şi a instanţelor judecătoreşti din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii anticorupţie au deschis un dosar penal în baza unei scheme de spălare de bani pe o sumă record de 18,5 de miliarde de dolari, în urma descoperii a zeci de hotărâri judecătoreşti de recuperare a unor datorii de la firmele rezidente pe teritoriul Federaţiei Ruse în favoarea companiilor din diverse jurisdicţii.

Publicaţia kommersant.md scrie că, cel mai probabil , în schema desfăşurată în perioada 2010-2013 ar fi fost implicată Moldinconbank, judecători moldoveni, cinci companii din Rusia, Ucraina şi offshore, dar şi mai mulţi cetăţeni moldoveni care acţionau în calitate de debitori solidari în faţa reclamanţilor având drept scop perceperea datoriilor de la firmele ruseşti prin intermediul instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova.

Şeful Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi a precizat pentru kommersant.md că banii au fost spălaţi din Rusia. Procurorii Anticorupţie a intentat un dosar penal şi investighează cauza.

„O companie rusă, care intenţiona să spele banii, deschidea un cont în Moldinconbank. O altă firmă, căreia prima i-ar fi datorat o sumă de bani, depunea într-o instanţă din Moldova hotărârea judecătorească cu privire la colectarea datoriilor de la compania în Federaţia Rusă şi un vagabond moldovean. Din câte ştiu, nicio sumă nu rămânea în cont mai mult de 15 minute, după care banii ajungeau în off-shore. Curată spălare de bani. Potrivit documentelor pe care le-am văzut, suma totală se estimează la 18,5 miliarde de dolari, dar se vorbeşte că a fost şi mai mult“, a declarat Poalelungi.

Poalelungi vorbeşte despre 33 de hotărâri, dintre 24 autentice şi nouă falsificate: formulare aveau numere ale unor hotărâri anterioare, din alte dosare,  şi semnături false ale judecătorilor. Recordul l-ar deţine Judecătoria Comercială de Circumscripţie, unde au fost semnate „trei sau patru hotărâri“ cu privire la scoaterea din ţară a câte 500 de milioane de dolari fiecare. Astfel, magistraţii erau unul dintre elementele-cheie ale schemei.

„Dosarul e la faza incipientă. Investigăm împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie“, a declarat şeful Procuraturii Anticorupţie Eduard Harunjen, refuzând să ofere alte detalii.

Surse din cercurile bancare ruse spun că nu ar cunoaşte despre vreo schemă legată de Moldinconbank. Totodată, nici Ministerul rus de Interne nu a primit vreo solicitare din partea autorităţilor de la Chişinău vizavi de investigaţiile demarate, iar schema descrisă de şeful CSJ este „nouă, iar până în prezent, investigaţii legate de astfel de sume nu se cunosc“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite