Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Starea de urgenţă în sănătate publică, extinsă până pe 15 ianuarie în Republica Moldova. Care sunt noile restricţii

0
27 Nov 2020 18:45:53
Autor: Iurii Botnarenco

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul ţării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei şedinţe a CNESP, condusă de premierul Ion Chicu, transmite IPN.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19, CNESP a decis interzicerea activităţii cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie, anul curent. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor putea activa până la ora 22.00. Şi unităţilor de alimentaţie publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22.00 - 07.00.

În perioada stării de urgenţă în sănătate publică, se va interzice organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţa fizică a persoanelor. Nu se va permite prezenţa spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcţionalitatea întreprinderilor.

Orarul de călătorie al transportul public şi numărul de unităţi de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii şi pasagerii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic şi evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică şi întocmite obligatoriu listele de evidenţă epidemiologică a evenimentului.

Premierul Ion Chicu a menţionat că s-a adresat prim-miniştrilor din statele baltice, Letonia şi Lituania, cu rugămintea să distribuie şi Republicii Moldova o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE. „De asemenea, voi discuta şi cu omologul meu din Ungaria, colegii din România şi Federaţia Rus,ă ca aceste vaccinuri să fie livrate şi Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările şi aprobările”, a spus premierul.

Pentru motivarea populaţiei să doneze sânge şi plasmă convalescentă, care, potrivit specialiştilor, este eficientă în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie pregătit Amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor, care să fie aprobat în următoarea şedinţă a Guvernului.

Potrivit ministrei sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, spitalele sunt ocupate în proporţie de 90% în municipiul Chişinău, iar în raioanele ţării – 85%. Într-o săptămână va fi activat încă un spital din Chişinău, cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienţii cu profil COVID-19.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările