Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită în R. Moldova până pe 30 noiembrie

1
28 Oct 2021 12:10:39
Autor: Iurii Botnarenco

Starea de urgenţă în sănătate publică, declarată pe 9 septembrie, se prelungeşte până pe 30 noiembrie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Din 8 noiembrie, se sistează organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private – nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, transmite IPN.

Autorităţile fac trimitere la evoluţia situaţiei pandemice, menţionând agravarea indicatorilor epidemiologici. În ţară sunt 14,2 mii cazuri active de COVID-19. Incidenţa în ultimele şapte zile a constituit 308 cazuri la 100 mii de persoane, în creştere cu 16% comparativ cu săptămâna precedentă. Mortalitatea prin această infecţie în ultimele şapte zile a ajuns la 6,9 decese la 100 mii populaţie, în creştere cu 18% comparativ cu săptămâna precedentă şi cu 156% comparativ cu luna precedentă. De la începutul pandemiei, sunt fixate aproape 7 500 de decese asociate complicaţiilor infecţiei. În 81% de cazuri  e vorba de persoane cu vârsta peste 60 de ani.

Până pe 8 noiembrie, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 50 de persoane în spaţii interioare sau a 100 de persoane în spaţii exterioare, cu asigurarea în spaţiul de deservire a unei suprafeţe de cel puţin doi metri pătraţi pentru fiecare vizitator/client, cu obligaţia ca aceştia să prezinte certificatul COVID-19. După 8 noiembrie, desfăşurarea evenimentelor private este interzisă.

Potrivit hotărârii, admiterea beneficiarilor în instituţiile socio-medicale, instituţiile de reabilitare, recuperare şi balneosanatoriale se va efectua în baza rezultatului unui test diagnostic la COVID-19, indiferent de statutul de vaccinare (test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2 valabil 48 ore sau test PCR la COVID-19 valabil 72 ore).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Chad Young
28.10.2021, 17:21:54

Asa cum v-am obisnuit, un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Interesant cum volumul postarilor antivaccin este in scadere de cand acest raport este live, si conturile postacvilor antivaxx sunt sterse intr-o proportie mai mare. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

Modifică Setările