STRATFOR: Campania anticorupţie alungă influenţa Rusiei din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România iese de sub influenţa Kremlinului prin combaterea corupţiei. Foto Adevărul
România iese de sub influenţa Kremlinului prin combaterea corupţiei. Foto Adevărul

„Decizia DNA de a lansa o investigaţie asupra premierului Victor Ponta este rezultatul unei campanii interne realizată în concert cu strategia geopolitică a Occidentului”. Aşa începe o analiză Stratfor care pune în balanţă poziţia geopolitică a României în contextul conflictului din Ucraina faţă de problemele interne de la Bucureşti.

”Investind în ţări precum România, guvernele Occidentale câştigă o influenţă semnificativă atunci când vine vorba de luarea unor decizii în politica externă regională. În acelaşi timp, un nivel redus de corupţie înseamnă că figurile publice cheie sunt mai puţin vulnerabile în a fi mituite sau supuse presiunilor. Asta reduce capacitatea unor guverne externe, precum cel al Rusiei, de a câştiga un ascendent asupra anumitor politicieni sau oameni cu influenţă în domeniul economic. Aceste imperative occidentale, cuplate cu dorinţa unor anumite agenţii româneşti (având legături cu Occidentul) contribuie la o schimbare instituţională în România”, se arată în introducerea analizei Stratfor.

România, aliatul cheie

Analiza agenţie americane porneşte de la afirmaţia că România este un aliat cheie al SUA în flancul estic al NATO: ”un partener strategic în competiţia dintre Occident şi Rusia pentru influenţa asupra zonelor de frontieră”. În acest sens se reaminteşte faptul că ”în ultimii ani România a devenit una dintre cele mai pro-occidentale ţări din Europa de Est.

Stratfor precizează că începând cu mijlocul anilor 90 România a dezvoltat o relaţie strânsă cu Statele Unite, mai ales între serviciile de informaţii române şi omoloagele americane. În ultima perioadă s-a produs o dezvoltare a relaţiilor în domeniul energetic, astfel că ”promovarea stabilităţii în România şi reducerea influenţei ruse constituie scopuri esenţiale ale Statelor Unite. Sprijinul activ al Washingtonului pentru eforturile de combatere a corupţiei în România constituie doar unul din instrumentele Statelor Unite în atingerea scopurilor sale”.

Din punctul de vedere al Uniunii Europene, o Românie imună la influenţa politică a Rusiei constituie de asemenea o prioritate. ”În acelaşi timp, multe guverne UE îşi doresc ca România, una dintre cele mai sărace state membre, să reuşească să îşi ţină cetăţenii în interiorul propriilor graniţe. ”Combaterea corupţiei nu reprezintă doar un instrument pentru a asigura angajamentul României faţă de Occident, dar şi o cale de a-i face pe potenţialii emigranţi români să rămână acasă” afirmă Stratfor.

Campania anti-corupţie şi sprijinul extern

Agenţia americană apreciază că actuala campanie de combatere a corupţiei de la Bucureşti s-a extins şi intensificat într-un fel care are o semnificaţie profundă pentru întreaga Românie. În acest sens au fost supuşi anchetelor primari, miniştri, deputaţi şi un fost premier, alături de rude sau apropiaţi ai oficialilor de rang înalt. ”Însă decizia DNA de a cere ridicarea imunităţii unui premier în funcţie – alături de refuzul Parlamentului – constituie un episod notabil în cadrul încercărilor DNA de a ataca practicile de corupţie”, notează Stratfor.

Forţele externe joacă un rol cheie în încurajarea şi facilitarea campaniei anti-corupţie din România, apreciază agenţia citată. Menţionând încă o dată puternicele legături cu Occidentul ale DNA şi SRI în chestiuni legate de terorism, securitatea internetului, corupţia şi crima organizată, Stratfor aminteşte că Laura Kovesi a fost distinsă cu un premiu de Ambasada SUA la Bucureşti în 2014, dar şi că directorul FBI James Comey s-a întânit în martie 2015 la Bucureşti cu Kovesi şi noul director al SRI Eduard Hellvig.

Stratfor subliniază că SUA au luat şi măsuri directe faţă de oficiali corupţi de la Bucureşti: secretarul adjunct al Departamentului de Stat din cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia Hoyt Yee a anunţat în mai 2015 în cadrul unei audieri parlamentare că mai mulţi oficiali români au primit interdicţie de intrare în SUA din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Momentul schimbării: anul 2005

Agenţia americană susţine că încercările anterioare de combatere a corupţiei au fost lipsite de succes până în momentul când PSD a pierdut guvernarea în anul 2005. ”Anumiţi membri ai elitei de la Bucureşti aveau legături acoperite cu Kremlinul, încă din perioada dictaturii comuniste. În vreme ce cultura politică dominantă a supravieţuit, alături de prectici care au fost tolerate mai mulţi ani, combaterea eficientă a corupţiei nu a început până în 2013 când Kovesi a preluat conducerea DNA. Cu sprijinul serviciilor de informaţii, agenţia condusă de Kovesi a început să pună sub acuzare politicieni din toate partidele şi de la toate nivelurile guvernării. Însă este vorba de o sarcină formidabilă. Chiar şi acum, în ciuda eforturilor lui Kovesi, rămâne un semnificativ bastion al corupţiei, cercuri politice şi de afaceri care vor continua să destabilizeze România. Votul Parlamentului pentru menţinerea imunităţii politice a premierului constituie un exemplu al acestei rezistenţe a sistemului politic românesc faţă de combaterea corupţiei”.

Alte ţări afectate din regiune: Ungaria şi Bulgaria

Stratfor precizează că România nu este singura ţară din regiune care a atras atenţia Occidentului în ceea ce priveşte necesitatea combaterii corupţiei. Washingtonul a interzis în 2014 intrarea în SUA a şase oficiali maghiari, printre care şi şeful Agenţiei Fiscale şi Vamale de la Budapesta. Câţiva oficiali bulgari au suferit un tratament asemănător.

”Ungaria şi Bulgaria sunt ţări în care anumiţi oameni de afaceri şi oligarhi de top au legături cu Rusia. Statele Unite sunt îngrijorate de potenţiala influenţă a Kremlinului asupra deciziilor politice din aceste ţări. Germania a atras atenţia asupra progreselor României în combaterea corupţiei şi lipsa acestor măsuri din Bulgaria. Oficialii de la Sofia au rezistat cererilor de întărire a puterii judiciare. Tensiunile datorate situaţiei din Ucraina şi intensificarea confruntării din zonele de frontieră vor duce la intensificarea eforturilor americane de combatere a corupţiei şi de reducere a influenţei ilicite a Rusiei” subliniază Stratfor.

În încheierea analizei, agenţia americană afirmă că deşi campania anti-corupţie din România nu va putea depăşi interesele înrădăcinate în sistemul politic al ţării, totuşi acuzaţiile şi condamnările recente indică o schimbare care pe termen lung va duce la crearea unui climat de afaceri inovativ şi va face din România un aliat de bază în regiune al guvernelor occidentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite