Stratfor: Moldova va rămâne blocată între Rusia şi Occident în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile de corupţie din Moldova vor crea un mai mare sprijin pentru partidele proruse în rândul populaţiei, însă paralizia în sistemul politic din Moldova va menţine Chişinăul blocat în problema asocierii strategice cu Occidentul sau cu Rusia.

Totodată, disputa dintre Rusia şi Occident pe marginea Ucrainei va persista în anul 2016, an în care Kremlinul se va concentra mai degrabă pe problemele economice, se arată într-o analiză realizată de Stratfor.

Disputa dintre Rusia şi Occident a avut un rol esenţial în modelarea sistemului geopolitc global în ultimii doi ani. Stratfor se aşteaptă ca această dispută să rămână actuală şi în anul 2016, cu toate că nivelul conflictului şi a potenţialului de cooperare va fluctua în funcţie de problemă. Războiul în estul Ucrainei va fi pe cale să se trasforme într-un conflict îngheţat pe termen lung, cu mai puţine acţiuni militare decât în anul 2015, însă cu ciocniri periodice între forţele armate ucrainene şi separatiste susţinuţe de Rusia. Protocolul de la Minsk va servi în continuare drept coloană vertebrală pentru negocierile diplomatice. Cu toate acestea, Rusia şi separatiştii au o interpretare diferită a componentelor politice ale protocolului, aceste diferenţe de abordare vor împiedica soluţionarea politică şi militară a conflictului în 2016.

NATO va suplini trupele sale în Europa Centrală

În plus, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană vor menţine sancţiunile împotriva Rusiei în acest an, excepţie fiind cazul în care Moscova va demonstra dorinţa de a renunţa la accesul şi controlul asupra frontierei dintre Rusia şi teritoriile controlate de separatişti şi va da undă verde pentru observatorii Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate (OSCE) în Donbas. Însă este puţin probabil ca Rusia să cedeze pe fiecare dintre aceste subiecte.

În acelaşi timp, Rusia şi Occidentul vor continua exerciţiile militare sporadice şi concentrarea de arme la periferiile Europei. NATO va suplini trupele sale în Europa Centrală de Est, iar Rusia va suplini forţele aeriene în Belarus şi Kaliningrad. Nu va fi niciun fel de conflict direct între Rusia şi NATO, însă ambele forţe vor consolida capacităţile de descurajare prin întărirea alianţelor de securitate.

Moscova şi Ankara

Rusia va continua operaţiunea sa în Siria, ceea ce va complica relaţiile sale cu Turcia, Statele Unite şi Europa. Rusia va comunica cu aceste forţe în vederea ameliorării situaţiei de pe câmpul de luptă, vizând în special cooperarea împotriva Statului Islamic. Rolul Rusiei în Siria va submina în mod special relaţia sa cu Turcia. În timp ce Turcia se va apropia tot mai mult de aliaţii săi NATO, Moscova va fi tot mai precaută în ceea ce priveşte o confruntare directă cu Ankara. Ambele state vor adopta tactica „ochi pentru ochi” în domeniul economic şi în proiectele energetice. Ambele state vor concura, de asemenea, pentru influenţa în Caucaz, în special în Azerbaidjan şi vor încerca să modeleze discuţiile asupra disputei în jurul Karabahului de Munte.

Provocările economice ale Rusiei

Economia Rusiei va continua să fie o prioritate majoră pentru Moscova în anul 2016. Kremlinul a luat măsuri pentru a se apăra împotriva efectelor sancţiunilor occidentale, inclusiv prin căutarea investiţiilor la vecinii din est, implicând băncile ruseşti pentru finanţare şi va amâna proiectele mari care necesită investiţii străine şi tehnologii care au fost restricţionate de sancţiunile în vigoare. Rusia, probabil, va mai rezista încă un an sub sancţiuni, dar după 2016, acestea vor pune sub pericol stabilitatea financiară a ţării şi capacitatea de a menţine nivelurile actuale de producţie de energie. Prin urmare, Moscova va fi conciliantă cu contractele sale privind exportul de produse energetice cu Occidentul în 2016 şi va urmări consolidarea legăturilor energetice cu Estul punând prioritate pe realizarea proiectelor regionale, precum Programul estic de gaze şi conducta de petrol Siberia de Est - Oceanul Pacific.

Problemele casnice ale Ucrainei

Conflictul din estul Ucrainei va fi doar una dintre provocările serioase ale Kievului în 2016. Grupurile naţionaliste de extremă dreaptă vor continua să submineze guvernul ucrainean şi posibilitatea ca Kievul să facă anumite concesii politice în faţa separatiştilor. Acest lucru va face ca Doneţkul şi Luhanskul să rămână în afara controlului politic al Kievului cu toate acestea, anumite legături economice ar putea fi restabilite urmând necesitatea ambelor părţi.

Măsurile de austeritate nepopulare şi ritmul lent al reformelor în sistemul justiţiei sunt de natură să cauzeze un număr semnificativ de remanieri la Kiev în anul 2016, iar inflaţia ridicată va continua să stimuleze proteste la Kiev.

Minskul rămâne sub influenţa Moscovei

Criza din Ucraina va continua să reverbereze în toate statele postsovietice în 2016. Belarusul îşi va consolida treptat legăturile economice cu Occidentul, dar va continua să se afle sub influenţa militară şi strategică a Rusiei. Preşedintel belarus, Aleksandr Lukaşenko, va depune eforturile pentru a nu permite Rusiei să creeze o bază militară aeriană în Belarus încercând astfel să nu creeze mai multe tensiuni între Minsk şi Occident, însă poziţia sa ar putea să se schimbe dacă NATO îşi va consolida prezenţa sa în Polonia şi Ţările Baltice.

Moldova, Ţările Balitice şi Georgia

Scandalul legat de învestirea guvernului de la Chişinău va crea un mai mare sprijin pentru partidele proruse în rândul populaţiei, însă paralizia în sistemul politic din Moldova va menţine Chişinăul blocat în problema asocierii strategice cu Occidentul sau Rusia.

Ţările Baltice fac în continuare paşi spre diversificarea resurselor energetice şi ieşirea de sub dependenţa de Rusia în acest an, din moment ce tot mai multe conexiuni energetice se stabilesc între aceste state şi Polonia. Aceste state vor progresa în domeniul securităţii regionale. Cu toate acestea, o prezenţă militară a NATO sau a SUA permanentă nu se va materializa în 2016.

Georgia va primi un sprijin mai mare în domeniul securităţii din partea Occidentului, fiind vorba de exerciţii militare şi consolidarea centrului de formare NATO din ţară, dar aderarea efectivă la NATO nu se va realiza. Georgia îşi va creşte legăturile economice cu Rusia în energie şi comerţ, chiar dacă Tbilisi rămâne orientat strategic spre Occident.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite