Studiu: Hidrocentralele de pe Nistru reprezintă o problemă de mediu comună pentru Ucraina şi Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrocentrala de pe Nistru influenţează într-o manieră foarte periculoasă securitatea locutorilor din Republica Moldova, dar şi din Ucraina, chiar dacă impactul pentru cetăţenii ucraineni nu este atât de vizibil în prezent.

Starea actuală şi perspectivele relaţiilor dintre Kiev şi Chişinău, care implică şi dialogul în problemele de mediu, au fost analizate în cadrul a două studii oglindă, realizate simultan, în cadrul proiectului „Moldova – Ucraina: competiţie, cooperare şi independenţă”. Proiectul a fost implementat de către Fundaţia Fridrich Ebert, oficiul din Ucraina, împreună cu Consiliul de Politică Externă PRISM din Ucraina, în perioada aprilie-noiembrie 2017.

În studiul care reflectă perspectiva Moldovei, lansat într-o conferinţă de presă la IPN, se menţionează că securitatea civilă este elementul-cheie al unei guvernări eficiente şi responsabile. Deşi problemele ecologice nu par să fie parte a interesului naţional într-o manieră vizibilă, precum este soluţionarea conflictului transnistrean, securitatea umană rămâne a fi o prioritate.

Autorii studiului sunt de părere că din varii motive politice şi economice, ambele ţări au eşuat în a acorda atenţia necesară soluţionării problemelor de mediu, care deja afectează capacitatea ambelor state să facă faţă unor ameninţări de origine non-militară.

În această situaţie, subliniază autorii, este vorba despre impactul unor obiective strategice economice planificate a fi construite pe partea ucraineană a Nistrului de Sus. Negocierile pentru lansarea acestui proiect au fost lungi. Pentru Chişinău, centrala electrică de la Novodnestrovsk se transformă într-o ameninţare directă la adresa securităţii cetăţenilor, în timp ce pentru partea ucraineană, cea care gestionează proiectul, este o sursă de beneficii economice.

Autorii studiului sunt de părere că posibilele consecinţe asupra ecologiei şi, prin urmare, asupra siguranţei cetăţenilor, sunt mai bine percepute la Chişinău decât la Kiev. Totodată, societatea civilă din Moldova a reuşit să pună mai multă presiune asupra propriilor autorităţi guvernamentale decât ecologiştii din Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite