Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Nivelul înalt de zahăr în sânge creşte riscul deceselor în rândul persoanelor infectate cu COVID-19, chiar dacă acestea nu suferă de diabet zaharat

0
11 Jul 2020 13:01:12
Autor: Iurii Botnarenco

Medicii din provincia Wuhan, China, au constatat că nivelul înalt de zahăr în sânge creşte de ori riscul deceselor în rândul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, chiar dacă pacientul nu suferă de diabet zaharat sau de obezitate.

„Cercetările noastre au arătat că nivelul înalt de glucoză în sânge la momentul spitalizării creşte riscul de deces sau de complicaţii severe legate la pacienţii contaminaţi cu COVID-19. Noi rcomandăm să fie făcute teste pentru depistarea nivelul de zahăr la fiecare pacient care este internat în spital cu COVID-19, chiar şi în cazurile în care aceştia nu au suferit anterior de diabet zaharat sau de obezitate”, scriu cercetătorii.

Cercetătorii chinezi susţin că pacienţii infectati cu COVID-19, care aveau un nivel mai înalt de zahăr în sânge (circa 7 mmol per litru), mureau de 2,3 ori mai frecvent decât restul pacienţilor. În cazul pacienţilor cu un nivel mediu de zahăr în sânge, riscul mortalităţii a crescut cu 70%, în comparaţie cu celelalte persoane infectate cu COVID-19, scrie tass.ru. Creşterea riscului de decese în aceste cazuri nu avea legătură cu prezenta altor comorbidităţi. Mai mult ca atât, potrivit cercetărilor, nivelul înalt al zahărului în sânge creşte de patru ori probabilitatea apariţiei formelor severe de COVID-19.

Oamenii de ştiinţă din China încă nu pot spune cum anume nivelul înalt de zahăr în sânge creşte riscul deceselor la persoanele contaminate cu noul coronavirus. Însă, ei presupun că excesul de glucoză în sânge duce la formarea cheagurilor şi inflamaţiilor de sânge şi agravezează funcţionarea vaselor sangvine.

La începutul pandemiei de COVID-19, medicii au stabilit că noul coronavirus devine fatal în mod special în rândul pacienţilor care suferă de diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare cronice şi în cazul fumătorilor. De exemplu, problemele cardiovasculare cresc cel puţin de patru ori riscul deceselor la persoanele infectate cu noul coronavirus şi de la trei până la cinci ori riscul deceselor în cazul pacienţilor care suferă de obezitate şi diabet zaharat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii