Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Patru instituţii de stat din Moldova sunt percepute ca fiind cele mai corupte

1
18 Jan 2020 12:10:02
Autor: Iurii Botnarenco

Ministerul Afacerilor Interne, cel al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile şi Serviciul Vamal sunt printre instituţiile, unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie, în anul 2019. Informaţia este prezentată de către Centrul Naţional Anticorupţie într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Cele mai multe, 56 la număr, au fost înregistrate în cadrul MAI. Câte 26 la MSMPS şi în cadrul autorităţile locale. 21 de cazuri au fost în cadrul Serviciului Vamal, 17 – în birourile de avocatură, 13 – în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Câte cinci în cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi ANSA, iar 4 în organele justiţiei.

Subiecţi ai actelor de corupţie au fost 45 inspectori de politie, 28 şefi de instituţii autonome din cadrul autorităţilor, 18 directori şi adjuncţi de întreprinderi de stat, 11 primari şi viceprimari. Este vorba şi de 5 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii, 4 inspectori vamali, 3 persoane din domeniul educaţiei, 2 inspectori fiscali, 2 directori şi adjuncţi de agenţii naţionale. În sectorul privat şi liber-profesionist, subiecţi au fost 180 de persoane fizice, 24 de directori de întreprinderi şi organizaţii, 3 executori judecătoreşti şi 18 avocaţi.

După criteriul de gravitate, 474 de infracţiuni au fost calificate ca deosebit de grave şi grave, 134 – mai puţin grave şi 44 – uşoare. Cele mai afectate localităţi de fenomenul corupţiei, ca şi în anii precedenţi, se află municipiul Chişinău, cu 441 de infracţiuni la număr, urmat de Bălţi cu 38 de infracţiuni depistate şi Cahul cu 19. În perioada de raport, ofiţerii de urmărire penală au avut în gestiune 1891 de cauze penale, iar în cadrul acestora au fost reţinute 156 de persoane. Faţă de 50 din persoanele reţinute a fost aplicat arestul preventiv.

Solicitată de IPN, Galina Bostan, preşedinta Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei, a spus că aceste autorităţi sunt percepute de către cetăţeni ca cele mai corupte în aproape toate sondajelor de opinie efectuate. Acelaşi tablou l-am avut şi în alţi ani. Totodată, ea a spus că analiza fost făcută în baza denunţurilor pe care le-a înregistrat CNA pe parcursul anului de la cetăţeni şi că acest lucru nu ar arăta că fenomenul corupţiei, de exemplu, ar fi mai mic în domeniul justiţiei.

https://www.ipn.md/ro/patru-institutii-ale-statului-sunt-percepute-ca-fiind-cele-7978_1070877.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coco
18.01.2020, 12:39:32

Ciudat, Presdintia nu-i printre ele cand ar trebui sa fie cap de lista.

Modifică Setările