Studiu: Pieţele din Chişinău nu sunt atractive pentru că sunt insalubre şi inestetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Pieţele din Chişinău nu sunt atractive pentru că sunt insalubre, au un aspect dezorganizat şi inestetic. Sunt contractările unei cercetări realizate de „Primăria Mea”, „o comunitate a cetăţenilor care doresc un Chişinău confortabil, accesibil şi frumos”, transmite IPN.

Autorii menţionează, pe pagina web a comunităţii, că „autorităţile arată cu degetul spre administraţiile pieţelor, care poartă responsabilitatea pentru nerespectarea Regulamentului de funcţionare a pieţelor, iar organele de control, care au pârghiile necesare de a verifica pieţele şi a impune măsuri restrictive, sunt implicate în cazuri de corupţie sau tind să fie coruptibile”.

„Primăria Mea” menţionează că oamenii fac cumpărături în pieţe datorită amplasării convenabile, preţului negociabil şi a diversităţii produselor. În acelaşi timp, oamenii sunt nemulţumiţi de lipsa de organizare şi aspectul inestetic al tarabelor şi halelor, de condiţiile de păstrare a produselor, precum şi de prezenţa comerţului stradal neautorizat şi a aglomeraţiei transportului din pieţe. Oamenii spun că „vânzătorii ating marfa şi banii, mănâncă, fumează, totul se întâmplă fără ca aceştia să-şi spele mâinile; produsele sunt păstrate necorespunzător”, „e multă îmbulzeală şi incomod să treci din cauza spaţiului îngust dintre tarabe”.

Paulina Cernauţanu, care semnează cercetarea, menţionează că, pentru a face pieţele din Chişinău atractive, este necesar ca autorităţile publice locale, administratorii pieţelor şi agenţii economici să fie într-o strânsă şi continuă comunicare, să elimine dublarea competenţelor pe anumite domenii de activitate şi atribuţii a organelor de control, dar şi să schimbe aspectul estetic al tarabelor din pieţe. La rândul lor, cetăţenii trebuie să-şi ceară drepturile de consumator. Se cere şi un concept de dezvoltare a pieţelor, iar autorităţile locale şi-au propus să rezolve această problemă cu ajutorul unui studiu de fezabilitate. Însă, timp de cinci ani, autorităţile nu au găsit o companie care să facă acest lucru.

Chişinăul are 38 de pieţe, 17 dintre care sunt mixte, opt – de mărfuri nealimentare, şapte – de comercializare a florilor, patru – de comercializare a automobilelor şi pieselor de schimb, o piaţă este de păsări şi una de animale de companie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite