Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Televiziunea Română riscă să trădeze Basarabia

10
21 Sep 2015 10:58:09
George Damian

Înainte de căderea Uniunii Sovietice televiziunea de stat de la Bucureşti a jucat un rol fundamental în păstrarea limbii române în stânga Prutului. Cumva în mod paradoxal: oricât de încărcată cu balastul propagandei ceauşiste, Televiziunea Română reuşea să transmită ceva şi dincolo de această propagandă.

Am întâlnit foarte multe cazuri de români din Basarabia din satele de lângă Prut care vorbesc o limbă română lipsită de accent, lipsită de calchierile după limba rusă. Explicaţia tuturor a fost aceeaşi: au urmărit în copilărie şi adolescenţă programele de radio şi televiziune emise din România. Undele radio treceau graniţa sovietică mai uşor decât tipăriturile, atât cât se putea.
 
Mai ales în perioada de glorie a anilor 70 televiziunea de la Bucureşti a reuşit să câştige un public fidel în stânga Prutului. Producţia proprie de programe proprii avea un nivel de calitate capabil să convingă publicul, balastul ideologic era ignorat cu bună ştiinţă. În mod ciudat, după căderea Uniunii Sovietice, Televiziunea Română şi-a pierdut în mod progresiv publicul creat în stânga Prutului în condiţii mult mai dificile. Iar situaţia se înrăutăţeşte în zilele noastre, deşi există o secţiune a Televiziunii Române dedicată românilor din afara ţării.
 
Mass-media rusă înţelege foarte bine că primul pas spre transmiterea unui mesaj este vehiculul mesajului: limba rusă. Moscova face orice pentru a proteja limba rusă în fostele spaţii sovietice, iar prin intermediul acestui vector îşi transmite mesajele, mai mult sau mai puţin politice. Televiziunile ruse abundă în producţii proprii, divertismentul este adaptat la publicul ţintă. ”Ai ce vedea la televiziunile ruse” - acesta este răspunsul consumatorilor de media din Republica Moldova. Televiziunile locale de la Chişinău se zbat în nesfârşite partizanate politice şi nu reuşesc să le depăşească, transferul presei scrise pe internet a creat un haos de informaţii greu digerabile, iar radiourile s-au înmulţit fără limite.
 
În tot acest peisaj dificil Televiziunea Română a ales să trăiască din gloria trecutului: emite pentru Basarabia programele şi filmele create în urmă cu 40-50 de ani. Publicul a ajuns la a treia generaţie de la difuzarea acelor programe -  multe din glumele şi situaţiile care se văd în emisiile TVR pentru Republica Moldova sunt pur şi simplu de neînţeles pentru un tânăr de 18 ani. Televiziunea Română în Basarabia pare un proiect bifat pe o listă: îl facem ca să fie făcut şi nu ne batem capul mai departe.
 
Explicaţii există: nu sunt bani, nu sunt oameni, nu sunt echipamente, Televiziunea Română este în faliment. Doar că explicaţiile acestea nu au nici o valoare pe termen lung: televiziunile ruse emit şi câştigă bătălia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

George Cristescu
21.09.2015, 11:36:27

Eu sa fiu la Ministerul Culturii as dispune ca societatile de cablu, sa-si monteze antene cu bataie lunga pe linia Prutului din nordul tarii pana-n sud si sa transmita toate canalele de filme si de sport. Stiu ca semnalul tv bate la peste 100 km. In felul acesta as acoperi o mare parte din Basarabia. Iar romanii de sacolo si-ar face rost de antene parabolice cu care sa vizioneze acerste programe. De asemenea as transmite programele si on line ca sa poata fi receptionate si pe aceasta cale. Mai e un aspect. Canalele de stiri sunt si ele atragatoare. Cu toata opozitia conducerii rusofone de la Chisinau cuvantul patriei ar ajunge acolo unde trebuie. Deci gasiti intelegere la RCS (chiar daca are patron maghiar) sa faca pasi in promovarea limbii romane si dincolo la fratii nostri romani. Cine conduce ministerul Culturii ? Nu cumva un ungur ? Voi astia IT alde Ghita. Rupeti din furaciuni si investiti putin in limba romaneasca.

+2 (2 voturi)
Amicus Plato
21.09.2015, 15:01:47

Nu se mai transmite analog terestru nici măcar în România (cu excepția TVR1). Moldovenii de peste Prut au destule televiziuni în limba română, nu au nevoie de infecțiile rroma de la București. Mai degrabă ar fi nevoie de televiziunile moldovenești în regiunea Moldovei din România, dar RDS și restul dau zeci de televiziuni ungurești, ucrainene etc, numai de televiziunile moldovenești le e frică la rromulani ca de moarte.

-3 (5 voturi)
Dan Cartenie
21.09.2015, 16:24:08

O întrebare pentru AndM: „and” înseamnă „și” (în engleză), „M” vine de la „mancurt”?

+1 (3 voturi)
Papa Raţă
21.09.2015, 20:14:00

Demult, demult era cazul ca mass-media din Țară seă se implice cu responsabilitate și patriotism la desăvârșirea măiestriei ziaristice și sincronizarea programelor , subiectelor radiotelevizate. La sigur , climatul politic ar fi fost azi cu mult mai democratic și avansat cu mult pe vectorul european. Guvernul ar trebui să investească serios și responsabil spre acest deziderat

+2 (2 voturi)
Cristi Enciu
21.09.2015, 21:10:57

Mai pe scurt,nu se doreste.Fara sa ofensez,dar, ori de cate ori, este abordata in discutii problema reintregirii tari cu persoane de origine evreeasca,toti declara la unison ca nu e momentul.Spun asta deoarice ei controleaza astazi mass media la nivel global.Falimentul TVR nu este intamplatoare ,ci unul premeditat.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările