Terenul Stadionului Republican din Chişinău ajunge în proprietatea SUA. Abrogarea legii ce autoriza vânzarea Stadionului, neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Legea din decembrie 2020, pentru abrogarea legii din 2018 ce autoriza vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA pentru construirea unui nou complex al misiunii diplomatice la Chişinău, a fost declarată neconstituţională. Curtea Constituţională s-a pronunţat joi, 29 iulie, ca urmare a sesizării deputaţilor din trei fracţiuni ale legislaturii precedente, transmite IPN.

Este vorba despre sesizări depuse de deputaţi din Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. 

Autorii sesizărilor şi-au prezentat argumentele cu privire la pretinsa neconstituţionalitate prin prisma mai multor aspecte. Şi anume, s-a invocat faptul că a fost încălcată procedura parlamentară, că au fost încălcate prevederile normelor dreptului internaţional, dar şi faptul că nu exista un aviz prealabil al Guvernului.

Curtea a reţinut că, în cadrul procedurilor de legiferare, principiul pluralismului politic presupune că Parlamentul trebuie să asigure posibilitatea participării opoziţiei parlamentare la adoptarea legilor. Astfel, chiar dacă majoritatea parlamentară are o viziune consolidată cu privire la necesitatea unei legi şi voturile sale ar fi suficiente pentru a o adopta, majoritatea în discuţie trebuie să asigure dreptul deputaţilor din cadrul opoziţiei parlamentare de a participa prin formularea întrebărilor şi a propunerilor la proiectul de lege. De altfel, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că majoritatea parlamentară trebuie să asigure un tratament corect şi adecvat al minorităţilor parlamentare, fără să facă abuz de poziţia sa dominantă.

În această cauză, Curtea a observat că, pe 1 decembrie 2020, proiectul legii contestate a fost înregistrat la Secretariatul Parlamentului. În următoarea zi, pe 2 decembrie 2020, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a întocmit un Raport asupra proiectului de lege contestat. Ulterior, pe 3 decembrie 2020, Parlamentul a adoptat în două lecturi legea contestată.

Curtea a reţinut că în cazul examinat, termenul oferit de Parlament pentru formularea propunerilor şi amendamentelor la proiectul legii contestate în prima lectură şi în a doua lectură este insuficient, în special având în vedere obiectul de reglementare al legii contestate, care viza transmiterea cu titlu oneros, din proprietatea statului, a unui bun imobil pentru construcţia sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Curtea a reiterat că Parlamentul poate stabili termene pentru depunerea amendamentelor. Termenele în discuţie trebuie să fie rezonabile, pentru a le permite deputaţilor să analizeze conţinutul proiectului de lege şi să formuleze amendamente.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaţilor Partidului Socialiştilor pentru controlul constituţionalităţii Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican Statelor Unite ale Americii pentru construcţia sediului Ambasadei.

Amintim că terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost aproape de a ajunge pe mâinile deputatului fugar Ilan Şor, cel implicat în furtul miliardului din sistemul bancar. Asta după ce majoritatea parlamentară din fostul Parlament, PSRM-ŞOR, au modificat actul normativ, în decembrie 2020, prin care terenul respectiv urma să fie vândut Ambasadei SUA la Chişinău, la insistenţa părţii americane.

Ambasada SUA a criticat votul majorităţii parlamentare PSRM-Şor şi a avertizat Chişinăul că acest vot riscă să afecteze relaţiile moldo-americane.

Deputaţii din Platforma DA şi cei din PAS au declarat la acea vreme că este vorba despre o înţelegere dintre Igor Dodon şi Ilan Şor, prin care Dodon îi oferă lui Şor acest teren, iar deutaţii lui Şor se obligă să voteze iniţitiva socialiştilor de a reduce atribuţiile noului preşedinte al ţării, prin transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

Pe acest teren, Ilan Şor urma să construiască „MoldovaLand” şi „BasarabiaLand”, un centru sportiv, educativ şi de agrement.

Prim-ministrul de atunci, Ion Chicu, a criticat decizia respectivă, prin care terenul fostului stadion nu va trece în proprietatea SUA.

„Consider că este o eroare să abrogi/modifici o lege, care vizează relaţiile bilaterale între parteneri strategici. Această convingere a mea e valabilă pentru relaţiile noastre cu toţi partenerii strategici pe care îi are ţara noastră. Cu SUA şi alţi parteneri strategici avem relaţii foarte bune şi consider că decizia de astăzi a legislativului privind terenul de pe Tighina nu este una reuşită. Executivul s-a ghidat pînă acum de legea încă în vigoare şi au fost efectuate mai multe activităţi cu caracter tehnic în comun cu partea americană”, a declarat Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite