The Economist, la un an de la „jaful secolului”: Republica Moldova este la un pas de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza descrie succint jocurile politice dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. FOTO: Alexandru Tarlev
Analiza descrie succint jocurile politice dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. FOTO: Alexandru Tarlev

Republica Moldova este o bombă cu ceas gata să explodeze în orice moment, la un an după ce în sistemul său bancar a fost comisă cea mai mare fraudă din istorie, care echivalează cu a opta parte din PIB. Pe lângă acest lucru, ţara riscă să fie capturată de Rusia, menţionează o analiză a renumitei publicaţii britanice The Economist.

Articolul descrie situaţia politică şi economică dramatică în care a ajuns Republica Moldova din cauza corupţiei întreţinute ani la rând de partidele de la guvernare, care a făcut posibil furtul unui miliardului de euro din sistemul bancar şi spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia cu ajutorul judecătorilor moldoveni.

Materialul de pe The Economist o citează pe Alina Inayeh, directorul Black Sea Trust, o organizaţie care promovează cooperarea regională în zona Mării Negre, potrivit căreia ţara este „o bombă cu ceas”. Inayeh este completată de un ministru de la Chişinău, care a declarat sub anonimat că „dacă aceasta va exploda, oamenii vor ieşi în stradă, iar Rusia va captura Republica Moldova.

În acest context, analiza face referire la ultimele jocuri de putere de la Chişinău, începute odată cu arestarea lui Vlad Filat.

Pe data de 29 octombrie, o coaliţie formată din aşa-zisele partide „pro-europene” s-a destrămat în urma arestului lui Vlad Filat, fost premier şi şef de partid. Ilan Shor, un afacerist şi businessman, susţine că a primit 260 de milioane de dolari mită de la el, lucru negat de Filat.

Filat este unul dintre cei doi magnaţi controversaţi de bază din ţară, însă mulţi văd arestul acestuia ca fiind un act de justiţie selectivă. Vlad Plahotniuc, adversarul său principal, controlează celălalt partid „pro-european”. „Sistemul de justiţie se află practic în mâinile unui partid şi a unei persoane”, se plânge ministrul moldovean. În acelaşi timp, Plahotniuc neagă categoric că ar avea de-a face cu arestul”, scrie publicaţia britanică.

The Economist  despre Moldova

Articolul menţionează că, din cauza corupţiei, populaţia Republicii Moldova a scăzut, oamenii emigrând masiv din ţară, suportul financiar al Uniunii Europene s-a diminuat semnificativ şi va continua să scadă dacă moldovenii nu vor scăpa de corupţii de la putere.

În încheiere, analiza publicaţiei britanice îl citează pe premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk, care-şi exprimă un punct de vedere similar cu cel al ministrului de la Chişinău.

„Dacă la putere (n.r. în Republica Moldova) vine un nou Guvern care va schimba orientarea politicii externe, Vladimir Putin se va pomeni cu un trofeu strategic extraordinar în braţe, oferit de către „pro-europeni”. Acest lucru ar putea submina frageda stabilitate a întregii regiuni”, a declarat Iaţeniuk.

Articolul integral în engleză poate fi citit aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite