Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu: Federaţia Rusă nu crede în lacrimi. Republica Moldova trebuie să aibă în calcul şi scenariul unirii de nevoie cu România

5
3 Apr 2015 12:27:00
Autor: Ilie Onceanu
Traian Băsescu a declarat că scenariul unirii fortuite cu România trebuie luat în considerare având în vedere agresiunea Rusiei şi, în prespectiva acţiunilor politice viitoare de la Chişinău şi Bucureşti FOTO: Adevărul
Traian Băsescu a declarat că scenariul unirii fortuite cu România trebuie luat în considerare având în vedere agresiunea Rusiei şi, în prespectiva acţiunilor politice viitoare de la Chişinău şi Bucureşti FOTO: Adevărul

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, susţine că Republica Moldova trebuie să aibă în vedere şi scenariul unirii de nevoie cu România, în special în contextul regional de securitate actual.

Traian Băsescu s-a referit la pericolul pe care-l reprezintă manifestările agresive actuale ale Federaţiei Ruse.

”În opinia mea Federaţia Rusă nu va pleca din Transnistria cum nu va pleca nici din Crimeea şi nici din estul Ucrainei, cum n-a plecat nici din Georgia din Osetia şi Abhazia. Deci, reţineţi: Federaţia Rusă nu crede în lacrimi !” (...) De aceea, în opinia mea, şi având în vedere situaţia din regiune, şi este un mesaj pe care l-am spus şi ieri – Republica Moldova trebuie să aibă alternative. Lecţia Ucraina, cu reacţia dură a Moscovei în momentul în care a încercat să se îndrepte către UE şi NATO, este o lecţie de care trebuie ţinut cont şi în perspectiva acţiunilor politice viitoare (...) Este bine ca Republica Moldova să aibă şi scenariul unirii fortuite cu România, adică a unirii de nevoie. Este un scenariu care trebuie luat în considerare. O unire de bună voie necesită timp, necesită transformarea mentalităţilor, necesită educarea populaţiei legat de avantaje şi dezavantaje, dar există şi scenariul în care, pentru păstrare fibrei cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova, să fie nevoie care Republica Moldova să avanseze rapid în baza unor decizii politice, susţinute de un referendum bine explicat, că este posibil să fie nevoie de o unire rapidă cu România pentru a se integra pe alt drum decât cel obişnuit în structurile euroatlantice. Republica Moldova este parte a sistemului occidental şi datorită faptului că a făcut parte din România” a menţionat fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu a declarat că niciodată n-a privit Republca Moldova altfel decât ca fiind o ţară independentă, pe pricipiul acelaşi popor, aceeaşi naţiune în două state independente – România şi Republica Moldova.

”Asta nu înseamnă că această realitate a momentului trebuie să rămână neapărat aşa. Am fost întotdeauna un unionist şi am crezut şi cred că românii pot trăi într-un singur stat, iar vremurile de astăzi, riscurile la adresa securităţii pentru statele din regiune, indiferent că se numesc România, Republica Moldova, Ucraina, sunt riscuri de care trebuie ţinut cont” a mai menţionat Băsescu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Andrei Mo
3.04.2015, 12:58:08

fortuit - Venit pe neașteptate; neprevăzut, inopinat; întâmplător http://dexonline.ro/definitie/fortuit

-2 (2 voturi)
Marius Ciprian
3.04.2015, 14:10:06

Se pare ca Basescu asta ne confirma inca un lucru:sufera si de grave probleme psihice,agravate probabil de alcoolismul lui cronic.Ironic ca individul asta a mai fost si ,,president,,Ca sa ne lamurim definitiv cu gogoasa asta a ,,unirii,,Un astfel de lucru nu se poate intampla decat daca noi vom deveni un stat cu o economie puternica si solida,cu o reprezentare politica in lume de calitate si cu un cuvant mult mai greu de spus in relatiile cu Europa.Trebuie sa devenim atractivi pentru moldoveni,dragoste cu sila nu se poate.Or cand treci Prutul din Republica Moldova in Estul Romaniei si vezi mizeria si saracia de acolo peste care flutura steagul UE iti cam trece cheful de unire.Romania nu este atractiva nici pentru cetatenii ei care emigreaza pe rupte prin alte parti.Trebuie sa ne vedem de problemele noastre mai realiste si sa terminam cu porcariile astea umflate cu pompa.

-4 (6 voturi)
Aliona Borta
3.04.2015, 15:45:31

Daca s-ar limita doar la conceptul de atractivitate nu vedeam ceva negativ in declaratiile lui base, dar anume declaratiile unioniste, dau apa la moara fortelor politice rusesti din RM, care polemizeaza in permanenta cu sperieturi ca romanizarea vorbitorilor de limba rusa, nu degeaba vedem cum extremismul separatist propagat prin persoana lui Vlah cistiga si alegerile din gagauzia care e o noua zona instabila, pe linga separatismul deja instaurat din stinga Nistrului.

-4 (6 voturi)
ion sbucium
4.04.2015, 13:32:15

R.Moldova e unul din cele 200 de state de pe glob - EGAL in drepturi inclusiv cu Romania. Deci, R.Moldova ar putea sa dea si ea "sfaturi" ce sa facă Romania, cum mai bine sa procedeze etc., dar n-o face, respecta INDEPENDENTA NATIONALA si SUVERANITATEA STATALA, DREPTUL INTERNATIONAL. Ar fi cazul si Romania sa-si respecte OBLIGAȚIILE sale internaționale, inclusiv cele fata de R.Moldova si sa nu sa se amestece in afacerile ei interne. Nu e latitudinea lui Basescu sa recomande sau sa dicteze ce are de făcut R.Moldova, cu cine trebuie sa se "uneasca", cu cine trebuie sa lupte etc. R.Moldova e stat NEUTRU si Basescu ar trebui sa-i respecte INDEPENDENTA si NEUTRALITATEA si sa nu încerce -o "salveze", s-o atragă de partea sa - nimeni nu i-a cerut acest lucru. R.Moldova nu se angajează sa fie nici PRO si nici CONTRA niciunei din tarile din regiune, aflate in conflict militar. Soldații moldovenii nu vor lupta nici cu rusii si nici cu romanii. E o diferenta intre Statutul de NEUTRALITATE al R.Moldova si cel de țară NATO sau "anti-NATO". R.Moldova nu este si nu va fi Romania - ea își are INTERESELE sale NATIONALE si propilu sau DESTIN.

-1 (5 voturi)
Haiduc moldovean
4.04.2015, 23:29:03

A tunat si ea adunat. Ia adunat pe lingaii ocupantilor. Ce depinde de Basescu, il stimez ca are stima, si ii u...c pe cei care ne mananca panea. dar ne uraste neamul.

+1 (3 voturi)
Modifică Setările