Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Transportul public din Chişinău va fi sistat în zilele de sâmbătă şi duminică

1
26 Feb 2021 19:49:01
Autor: Iurii Botnarenco

În contextul creşterii semnificative a cazurilor de infectare cu COVID-19, Comisia Naţională de Sănătate Publică a introdus noi restricţii. CNESP a aprobat decizia de institui un regim special de activitate la nivel naţional, în perioada 1-15 martie.

Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior în instituţiile publice şi private vor desfăşura procesul de studii în regim online. Olimpiadele şcolare nu vor mai putea fi organizate cu prezenţa fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice activitatea instituţiilor teatral-concertistice şi a caselor de cultură cu prezenţa spectatorilor, iar transportul public în municipiul Chişinău va fi sistat în zilele de sâmbătă şi duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chişinău va stabili un regim de circulaţie limitat al transportului public în raza municipiului.

Instituţiile publice şi cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalţi se va dispune munca la distanţă.

CNESP a mai decis ca începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. (Excepţie fac parte: copiii până la 5 ani, conducătorii auto ai vehiculelor rutiere de transport marfar şi ai vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren, membrii delegaţiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit şi cei care au act confiramtiv de administrare a vaccinului)

Conaţionalii noştri care nu vor avea efectuat testul – vor fi obligaţi să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

Menţionăm că aprobarea măsurilor de restricţie este argumentată de sporirea incidenţei, creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, creşterea numărului formelor grave ale bolii, creşterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul SARS-CoV-2, creşterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară.

Toate acestea atestă tendinţe de agravare a procesului epidemic a infecţiei cu COVID-19 în Republica Moldova. În context, se recomandă reprezentanţilor mass-media de a informa publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zbucium ion
27.02.2021, 06:40:57

Inca din perioada alegerilor ne-am convins ca numărul infectărilor poate fi calculat mai mare sau mai mic - in dependenta de factorii subiectivi legați de interesele POLITICE. Acum uneia din părți ii convine sa instituie starea EXCEPȚIONALA ca sa-si dezlege mâinile pentru acțiuni EXCEPȚIONALE. Alta parte sau tot aceeasi ar fi cointeresata in înrăutățirea situației pentru a genera NEMULȚĂMIREA populației - prin sistarea transportului public urban si greva rutierelor in transportul interurban.Nefericita populație CAPTIVA este împinsă in mod artificial sa sufere si sa se plaseze de o parte sau alta in conflictul politic intre președenție si parlament.

Modifică Setările