Trei funcţionari de la ANSA, bănuiţi de corupţie sistemică la eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cna.md

Trei funcţionari responsabili de siguranţa alimentelor au fost documentaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă.

 Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul şi reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Potrivit actului de sesizare, în perioada 2017-2021 inclusiv, angajaţii de la Direcţia Municipală pentru Siguranţa Alimentelor din Chişinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenţii economici, pentru urgentarea obţinerii certificatelor fitosanitare şi altor acte permisive şi de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcţionarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.

Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulţi agenţi economici specializaţi în producerea paleţilor şi ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace băneşti necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceştia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucraţi termic, aceasta fiind o condiţie care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigaţie, s-a stabilit că actele au for emise comercianţilor în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleţi exportat, aceştia ar fi transmis funcţionarilor procent din costul mărfii.

Pe parcursul investigării schemei de corupţie sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcţionarilor de la ANSA. Ofiţerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcţionari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare şi urmează a fi stabilit în cadrul anchetei.

În urma percheziţiilor operate în această dimineaţă, trei angajaţi ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiaţi de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile şi în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar şi în ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei.

Procurorii anticorupţie conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă. Menţionăm că, legislaţia naţională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite