UE oferă ONG-urilor din Moldova aproape 5 milioane de euro pentru abilitarea cetăţenilor de a participa la luarea deciziilor în comunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani valuta

Uniunea Europeană pune la dispoziţie organizaţiilor societăţii civile suma de 4,9 milioane de euro (inclusiv 3,75 milioane de euro pentru granturi) pentru implementarea unei serii de proiecte care au ca scop conştientizarea şi abilitarea cetăţenilor Republicii Moldova de a participa constructiv la procesul de luare a deciziilor privind dezvoltarea socio-economică şi dezvoltarea infrastructurii publice, transmite IPN.

Obiectivele prezentate într-o conferinţă de presă de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, instituţia care se ocupă de implementarea proiectului, ţin de planificarea participativă, prin care cetăţenii sunt abilitaţi să participe la planificarea infrastructurii publice, dar şi de monitorizare participativă, în care cetăţenii sunt abilitaţi să supravegheze procesele de achiziţii, gestionare şi întreţinere a infrastructurii publice.

Un alt obiectiv al proiectului îl constituie creşterea gradului de conştientizare. Cetăţenii, inclusiv elevii din şcolile publice, vor fi informaţi despre investiţiile în apă şi canalizare, managementul deşeurilor solide, problemele de mediu, precum şi relevanţa tarifelor. „Credem că este un proiect care prezintă interes şi poate aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Valentina Pleşca, managerul de proiect. Aceasta a precizat că scopul final al proiectului este acela de a implica cetăţenii în derularea tuturor investiţiilor care au loc în localităţile lor.

„Este pentru prima dată când Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, împreună cu delegaţia Uniunii Europene, oferă acest suport organizaţiilor din Republica Moldova ca acestea să lucreze mai mult cu cetăţenii. Nu poţi să vii cu un proiect investiţional într-o localitate dacă cetăţenii nu sunt informaţi şi nu conştientizează necesitatea investiţiei”, a declarat pentru IPN Valentina Pleşca.

Proiectul acoperă cele patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud şi UTA Găgăuzia. Organizaţia Societăţii Civile selectată pentru implementarea proiectului va primi 550 de mii de euro sub formă de grant. Cel puţin jumătate din această sumă va fi alocată ca sub-grant altor organizaţii, instituţii media, jurnalişti şi activişti civici pentru producerea conţinutului de media, comunicare şi vizibilitate.

Astfel, patru organizaţii ale societăţii civile regionale (câte una pentru fiecare regiune de dezvoltare) vor semna acorduri de grant cu Agenţia de Cooperarea Internaţională a Germaniei şi vor acorda sub-granturi OSC-urilor locale pentru implementarea unor proiecte la scară mică în localităţile lor. În plus, un acord de grant va fi semnat cu organizaţie sau un consorţiu de organizaţii neguvernamentale cu experienţă dovedită în comunicare.

Perioada de implementare a proiectului este de doi ani, iar partenerul politic este Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite