Expert în politică externă: „Pe măsura aprofundării relaţiilor cu UE, trebuie să reevaluăm parteneriatele noastre cu  SUA, România, Rusia şi Ucraina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, pentru prima dată, în Republica Moldova va fi sărbătorită ziua diplomatului. Expertul în politică externă a vorbit pentru „Adevărul“ despre serviciul diplomatic moldovenesc.

„Adevărul“: Cum apreciaţi diplomaţia moldovenească?

Victor Chirilă: În cei 22 de ani de independenţă, diplomaţia moldovenesacă a trecut prin diferite perioade, bune şi mai rele. Succesele ei au depins întotdeauna de evoluţiile politice interne şi în speţă de calitatea clasei politice moldoveneşti. Totuşi, în ciuda tuturor vicisitudinilor interne diplomaţia noastră a rămas constant principalul promotor al integrării europene şi, implicit, al refromelor democratice şi economice cerute de acest parcurs. Mai mult decât atât, ea a reuşit să influenţeze gândirea politică moldovenească în ce priveşte perspectivele Republicii Moldova.

Ne putem mândri cu diplomaţii noştri sau există loc de mai bine?

Nu există pădure fără uscături şi putregai. Altfel spus, şi în diplomaţia noastră există oameni întâmplători, diplomaţi de umplutură paraşutaţi pe criterii politice, de rudenie, de loialitate sau de recompensă pentru favoruri trecute. În general, însă, avem în prezent una din cele mai bune echipe de ambasadori şi o generaţie de diplomaţi tineri, bine instruiţi, cu experienţă şi un viitor promiţător.

Care sunt ţările cu care am putea dezvolta relaţii mai bune, mai eficiente?

Evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu principalii săi parteneri a avut, în general, o dinamică pozitivă în ultimii patru ani, inclusiv cu Federaţia Rusa, în ciuda diverselor provocări. Însă, pe măsura aprofundării parteneriatul nostru cu UE, trebuie să reevaluam şi ajustam în paralel, inclusiv, parteneriatele noastre cu  SUA, România, Federaţia Rusă şi Ucraina, pentru a crea cele mai favorabile condiţii externe pentru continuarea procesului de modernizare a ţării. Pentru a reuşi acest lucru diplomaţia şi clasa politică au nevoie de gândire strategică şi realistă pe termen lung, perspicacitate şi caracter, curaj şi răbdare.  

Din păcate, unii ambasadori au ajuns în această funcţie pe criterii politice. Avem diplomaţi care, poate, nu au meritat aceasta funcţie? Cât de bună sau nocivă este aceasta practică?

Numirea ambasadorilor pe criterii politice este nocivă în momentul în care aceasta se face în detrimentul calităţilor profesioniste, când sunt numiţi Ambasadori persoane fără stofa de diplomat sau nişte birocraţi fără imaginaţie şi talent de comunicare. Din păcate avem şi asemenea specimene. 

La ce aspecte ar trebui să mai lucreze diplomaţii noştri?

Consider că diplomaţia noastră ar trebui să-şi îmbunătăţească comunicarea publică, să-şi debirocratizeze modul de gândire şi acţiune, să se doteze cu instrumente moderne de analiză strategică, să-şi eficientizeze coordonarea internă, să evite crearea unor caste în interiorul ministerului, să consolideze  autoritatea ambasadorilor desconsiderată în ultimii ani, să îmbunătăţească interacţiunea şi comunicarea cu misiunile sale diplomatice, să implice mai mult ambasadorii şi misiunile diplomatice în procesul de luare a deciziilor, să iniţieze cursuri de pregătire/perfecţionare continuă a diplomaţilor, etc.. În concluzie, diplomaţia noastră are în prezent nevoie, urgentă, de o modernizare comprehensiva după modelul diplomaţiilor europene.

Din culisele serviciului diplomatic moldovenesc. Cum s-au dezvoltat relaţiile externe ale Republicii Moldova

Diplomaţii vor avea o sărbătoare a lor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite