Un candidat la conducerea Academiei de Ştiinţe vrea să mărească lefurile cercetătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Valeriu Canţer, pretendent la postul de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), va insista pe majorarea salariilor pentru cercetători şi pe acordarea sporurilor salariale pentru rezultate bune.

Despre aceasta candidatul a comunicat la conferinţa de presă de prezentare a programului şi strategiei de dezvoltare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, transmite IPN.

Valeriu Canţer a menţionat că una din priorităţile sale, dacă va fi ales preşedinte al AŞM, e să convingă autorităţile că salariile tinerilor cercetători trebuie să atingă cel puţin un salariu minim pentru a-i motiva să se ocupe de cercetare. Potrivit calculelor, pentru circa 3 mii de cercetători ar fi nevoie de aproximativ 150 de milioane de lei anual pentru salarii. Banii pot fi luaţi din alocaţiile statului de 400 de milioane de lei  pentru domeniul dat, dacă s-ar micşora unele cheltuieli birocratice.

Academicianul îşi mai propune ca, până în vară, să fie elaborat un cadru regulatoriu tematic de cercetare nou. Tot până în vară, trebuie stabilite domeniile prioritare de cercetare, pentru a putea solicita finanţare suplimentară.

Valeriu Canţer spune că acum 95% din banii pentru proiectele de cercetare sunt acordaţi pe cale instituţională şi doar 5% prin concurs. Academicianul consideră că trebuie să se ajungă la etapa când cel puţin 30% din finanţe să se acorde prin concurs.

Candidatul la preşedinţia AŞM consideră că trebuie să existe doctorat de studiu şi doctorat de cercetare, iar bursele de doctorat să fie de peste 3 mii de lei. Pentru viitor, Valeriu Canţer îşi mai propune, dacă va fi ales, să instituie funcţia de preşedinte al Asambleei AŞM, funcţie ocupată de altă persoană decât preşedintele Academiei.

La funcţia de preşedinte al AŞM s-au înscris 4 candidaţi. Alături de Valeriu Canţer  mai candidează ex-preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, Valeriu Pasat şi Leonid Culiuc. Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei va fi ales pe 17 aprilie, în cadrul Asambleei AŞM, organul suprem de conducere al acesteia, din care fac parte membrii titulari şi membrii corespondenţi şi 78 de doctori habilitaţi aleşi pe o perioadă de patru ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite