Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Un consilier local de la Corjova, Dubăsari, reţinut de grănicerii transnistreni

0
24 Jul 2021 16:44:02
Autor: Iurii Botnarenco

Valeriu Miţul, locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, consilier local, veteran al războiului de la Nistru şi un activist civic pentru drepturile omului, a fost reţinut astăzi, în jurul orelor 10.20, la pretinsul post vamal din s. Lunga, raionul  Dubăsari, teritoriu controlat de către administraţia de facto de la Tiraspol, transmite IPN.

Asociaţia „Promo-LEX” a anunţat pe o reţea de socializare că pretinşii grăniceri i-au ridicat actele de identitate şi l-au reţinut timp de o oră la aşa-numitul post vamal. Ulterior, aceştia i-au întors documentele şi i-au înmânat interdicţia de a intra în regiunea transnistreană. Potrivit „Promo-LEX”, aceasta este a două reţinere ilegală a lui Valeriu Miţul la un interval de două luni.

Situaţia lui Valeriu Miţul este identică cu cazul altor doi veterani de război – Iurii Coţofan şi Victor Timuş, care au fost reţinuţi în august 2020 de către pretinşii grăniceri, iar peste o oră de la reţinere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către „MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

În acest context, Asociaţia „Promo-LEX”  reiterează problema reţinerilor şi restricţiilor abuzive efectuate de către administraţia de facto de la Tiraspol şi solicită autorităţilor constituţionale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să nu realizeze doar acţiuni birocratice şi formale, dar să depună eforturi suplimentare pentru a preveni asemenea situaţii.

„Eu vreau ca această problemă să fie discutată la nivel înalt şi rezolvată definitiv, nu doar o reacţie imediată temporară”, susţine Valeriu Miţul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările