Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Un scriitor rus, întors de pe Aeroportul Intenaţional Chişinău

0
25 Jan 2018 10:22:11
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO kp.ru
FOTO kp.ru

Scriitorul rus Dmitrii Miropoliskii a fost întors de pe Aeroportul Internaţional Chişinău miercuri, 24 ianuarie. Acesta urma să ţină o lecţie la Chişinău în faţa cititorilor de limbă rusă, la invitaţia cluburilor de presă „Format A3” şi „Dialogum”.

Potrivit publicistului rus, el avea toate actele necesare ce confirmau scopul vizitei sale în Republica Moldova. În plus, acesta a menţionat că nu este membru de partid şi nu este implicat în politică şi că activitatea sa ar fi una strict culturală.

Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră i-au interzis accesul în ţară, pe motiv că Miropoliskii nu a putut justifica scopul vizitei, scrie kp.ru

El a subliniat că poliţiştii de frontieră au fost amabili pe Aeroport, însă fără motive i-ar fi luat paşaportul şi l-au anunţat că îl va primi înapoi când va ajunge în Rusia.

Scriitorul rus a mai precizat că a fost anterior în Moldova şi că nu au existat asemenea incidente.

Amintim că Marianna Minsker, jurnalista postului de televiziune RTVi, a sosit la Chişinău în seara de luni, 22 ianuarie, împreună cu operatorul. Poliţia de Frontieră însă a refuzat să le permită accesul în ţară din cauză că jurnaliştii nu au putut justifica scopul vizitei.

De asemenea, recent, poliţiştii de frontieră nu i-au permis jurnalistei postului de televiziune rus NTV Irada Zainalova accesul în Republica Moldova. În seara de marţi, 16 ianuarie, ea a fost întoarsă de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, deoarece nu ar fi putut motiva scopul vizitei sale în Republica Moldova, deşi ea avea planificat un interviu cu Igor Dodon. 

Jurnalistul televiziunii ruse „Zvezda” Alexei Samoletov şi producătorul companiei de stat de televiziune şi radiodifuziune a Federaţiei Ruse, Marina Safronova, au fost reţinuţi marţi, 28 noiembrie 2017, pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi după care deportaţi.

Jurnalistul, economistul şi politologul rus Mihail Deleaghin nu a avut acces pe teritoriul Republicii Moldova în seara de joi, 26 octombrie 2017, când a vrut să ajungă la Chişinău pentru a participa la un eveniment în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din octombrie, organizat de Partidul Comuniştilor.

Pe 26 septembrie 2017, Daria Aslamova, jurnalista publicaţiei de la Moscova „Komsomoliskaya pravda”, a fost reţinută pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Daria Aslamova a fost ucată în avionul Chişinău-Bucureşti, urmând să plece spre Moscova. Aceasta se îndrepta spre Preşedinţie, unde urma să ia un interviu de la Igor Dodon.

De asemenea, pe 1 septembrie 2017, poliţiştii de frontieră de la Chişinău nu ar fi permis intrarea în Republica Moldova a redactorului ziarului „Argumentî i faktî” din Federaţia Rusă (publicaţie apropiată Kremlinului). Şi atunci refuzul autorităţilor moldovene a fost legat de faptul că jurnalistul rus Igor Cerneak nu ar fi indicat scopul vizitei sale la Chişinău.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii