Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Urmează scumpirea călătoriei cu microbuzul? Administratorii de rute din Chişinău estimează costul unei călătorii la 10 lei

0
17 Jan 2020 14:34:27
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Administratorii de rute municipale estimează costul unei călătorii cu microbuzul la zece lei. Într-un demers, semnat de către 14 operatori şi adresat primarului capitalei şi Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, se menţionează că situaţia este una dezastruoasă, iar din 1950 de microbuze care activau în anul 2014, în prezent au rămas doar 780, transmite IPN.

În demers se mai spune că pe 19 decembrie a avut loc şedinţa administratorilor de rute municipale de microbuz din Chişinău, în legătură cu situaţia dezastruoasă care s-a creat. Pe 24 decembrie a avut loc o şedinţă repetată, unde a fost luată decizia de a informa autorităţile municipale despre situaţia creată. Potrivit lor, din cauza iresponsabilităţii, dar fără a preciza a cui, mai multe rute s-au închis, iar altele sunt în prag de a se închide. O altă problemă menţionată este lipsa drastică a şoferilor, iar pe rute activează 60-70% din numărul total de microbuze.

Transportatorii municipali mai invocă faptul că, în cazul autobuzelor şi al troleibuzelor, pierderile sunt compensate din bugetul municipal. Însă, în conformitate cu legea anti-monopolului, proprietarii microbuzelor, tot trebuie să primească această compensare. Totodată, la rutele interurbane, începând cu 1 ianuarie, a fost majorat tariful la călătorie, care era acelaşi din 2013, adică de şase ani. La rutele urbane tarifele au fost stabilite în 2006, adică 14 ani în urmă.

Potrivit calculelor pe care transportatorii le-a expediat la Primărie în 2014, costul la călătorie cu microbuzul în anul respectiv constituia şase lei, în anul 2015 – opt lei, iar ultimele calcule efectuate conform metodologiei arată că acest cost s-a majorat până la 10 lei. Transportatorii solicită Consiliului municipal Chişinău să examineze şi să stabilească tariful pentru călătoria cu microbuzul conform calculelor prezentate anterior administratorilor rutelor municipal de transport public. Operatorii sunt dispuşi să participe la examinarea tarifelor la călătorie şi la dezbateri.  

Contactat de IPN, şeful adjunct al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Lilian Copaci, a declarat că demersul a fost recepţionat, însă acesta nu este însoţit şi de calcule argumentate financiar, astfel încât să fie făcută o analiză minuţioasă a solicitării. În acest sens, operatorilor de transport li se va solicita prezentarea informaţiilor suplimentare. Responsabilul a mai spus că majorarea tarifelor este în competenţa Consiliului municipal Chişinău, iar în lipsa unei decizii a CMC, modificarea tarifului nu va avea loc.

În prezent în capitală preţul la călătoria cu microbuzul este de trei lei, cu autobuzul, la fel trei lei, iar cu troleibuzul – doi lei.

https://www.ipn.md/ro/transportatorii-municipali-estimeaza-costul-unei-calatorii-cu-microbuzul-la-7967_1070871.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările