Valentina Stratan, deputat şi cercetător ştiinţific: „La noi încă se aplică vorba lui Stalin - un medic bun se hrăneşte singur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului, deputatul Valentina Stratan, cercetător ştiinţific la Institutul Oncologic, ne-a vorbit despre frecvenţa cazurilor de cancer printre tineri, deficienţele de pe piaţa farmaceutică şi corupţia din spitale

„Adevărul“: Care sunt principalii factori de risc în apariţia cancerului?

Valentina Stratan: Printre factorii importanţi de risc sunt alimentaţia incorectă, fumatul, mediul poluat şi radiaţiile ionizante. Actualmente, la evidenţă sunt circa 45.000 de pacienţi cu maladii oncologice. Anual se înregistrează 8.000-9.000 de bolnavi cu diverse tumori şi mor 5.000-6.000 de pacienţi. Lasă de dorit şi cultura sanitară a populaţiei. Oamenii se adresează la medic în funcţie de simptomele vizibile. Cineva are cefalee, cineva slăbeşte brusc, dar nu atrage atenţia. Cu astfel de simptome oamenii trebuie să meargă la doctor, deoarece cancerul depistat în stadii incipiente poate fi tratat în 98% din cazuri.

În ce limite de vârstă se încadrează majoritatea cazurilor de cancer?

Maladia oncologică afectează categorii de vârstă tot mai tinere. La adulţi vorbim de vârste de 25-40 de ani. La femei predomină cancerul de col uterin şi cancerul mamar, iar la bărbaţi cel pulmonar şi colo-rectal. Acum este frecvent şi cancerul de piele.

Ce tumori sunt mai des întâlnite în rândul copiilor?

În activitatea mea la Institutul Oncologic am întâlnit copii de trei ani bolnavi de cancer hepatic sau fetiţe de şase ani care suferă de cancer al ovarelor. Maladia oncologică e multifactorială, având la bază aceleaşi cauze sociale. Cauzele psiho-emoţionale apar când părinţii sau unul din soţi sunt plecaţi peste hotare, în cazurile de violenţă conjugală ori de accidente.

Ce forme de cancer sunt provocate de stres?

Stresul declanşează un conglomerat de maladii, începând cu tulburări ale glandei tiroide, ale hipofizei sau, din cauza insomniilor, ne putem trezi cu diferite tumori benigne. Din pricina stresului pot apărea complicaţii, de fapt, la toate sistemele de organe. Majoritatea pacienţilor invocă disfuncţii hepatice sau pancreatice.

Ce deficienţe sesizaţi acum pe piaţa farmaceutică?

Producătorii de medicamente pun prea mare accent pe latura comercială şi prea puţin pe sănătatea populaţiei. E şi o problemă mare legată de preţuri. Legislaţia permite acel adaos de 40% la preţul medicamentului, dar fabricanţii obţin materia primă cu un discount pe care-l ascund şi atunci activitatea lor devine foarte avantajoasă.

Moldova e o piaţă atractivă pentru industria farmaceutică?

Această afacere întotdeauna va fi profitabilă, pentru că populaţia noastră este îmbătrânită şi se confruntă cu un buchet întreg de maladii. Economia nu trebuie să fie pe sănătatea omului. Avem nevoie de studii de bioechivalenţă pentru preparatele farmaceutice. Acest subiect nu se poate limita doar la nişte discuţii publice. Capacitatea fabricilor de medicamente moldoveneşti e mult mai mare decât producţia de acum. A fost neplăcut să aflu că noi cumpărăm ser fiziologic din China şi nu-l putem produce în ţară.

De ce vin producătorii străini să facă medicamente în Moldova?

Cred că vin prin intermediul unor persoane de demnitate publică. Aş vrea ca acei care investesc aici să-şi mai asume şi responsabilitatea de a produce medicamente de bună calitate. Avem o instabilitate în legislaţie şi investitorii beneficiază de mai multe permisiuni decât în Uniunea Europeană. Au găsit forţă de muncă ieftină. În plus, la noi producătorul încă îşi poate face relaţii printre demnitarii de rang înalt şi apoi să modifice legea după cum îi este convenabil.

Cum comentaţi faptul că în Moldova medicii de familie nu-şi însoţesc pacienţii în circuitul spitalicesc?

În mod normal, medicul trebuie să fie alături de familii. La noi nu se întâmplă asta. S-a stabilit că 85% din venitul medicilor de familie este din salariu, iar 15% pentru îndeplinirea unor indici de performanţă: luarea în evidenţă a pacienţilor sau urmărirea tratamentului. Avem 350 de sate fără medici. În alte sate, oamenii apelează la medicii din localităţile învecinate, care prind câte o maşină sau o căruţă şi vin săptămânal pe-acolo. La noi se aplică o vorbă mai veche, a lui Stalin, care spune că un medic bun se hrăneşte singur.

Dar asta favorizează corupţia din sectorul medical...

E un cerc vicios. Atâta timp cât lumea nu va avea curajul să-i denunţe pe medicii corupţi, nu se vor schimba prea multe în acest plan.

Unde se poate adresa un pacient în cazul în care medicul îi cere mită?

În primul rând, la conducătorul instituţiei. Se poate găsi o cale amiabilă. Au fost cazuri când oamenilor li s-au dat banii înapoi, dar şi cazuri în care cel care s-a plâns nu a cedat, iar medicul în cauză a fost nevoit să-şi scrie cererea de demisie.

Sunt multe cazuri în care pacienţilor li se cer bani şi pentru analize elementare, care sunt gratuite.

În fiecare instituţie medicală este afişat programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi, dacă-ţi dai interesul să citeşti analizele acoperite, nu apar probleme. În Moldova 1,8 milioane de cetăţeni au poliţă de asigurare din contul statului. Acoperirea financiară a acestei asigurări e minimă. Îmi pare rău să aud, de exemplu, că pentru o naştere se plăteşte, când această intervenţie e gratuită prin intermediul Companiei de Asigurări în Medicină. Mentalitatea pacientului este să meargă la Chişinău după servicii mai bune, dar banii nu vin după el dacă nu are şi îndreptarea de la medicul de familie.

Atâta timp cât lumea nu va avea curajul să-i denunţe pe medicii corupţi, nu se vor schimba prea multe în sistem.

Valentina Stratan
Ocupaţia: deputat, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului
Oncologic
Vârsta: 50 de ani
Studii: Colegiul Republican de Medicină din Chişinău, Facultatea de Biologie a Universităţii de Stat din Tiraspol, doctor în ştiinţe biologice şi magistru în administraţie publică.

Valentina Stratan este membru al Comisiei parlamentare de protecţie socială, sănătate şi familie. Anul trecut a făcut parte din Comisia de anchetă privind piaţa farmaceutică. Din 2008, este vicepreşedinte al Partidului Democrat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite