VIDEO Şedinţă cu scandal în Parlamentul de la Chişinău. Un deputat a întrerupt briefingul premierului Chicu: „Nu vă este ruşine?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea unor legi, din planul „anti-criză”, premierul Ion Chicu a venit în faţa deputaţilor joi, 2 aprilie, pentru a prezenta modificările. Însă, deputaţii PSRM şi PDM au ales o altă strategie - de a nu participa la şedinţa plenului. În rezultat, din lipsă de cvorum, şedinţa a fost anulată, iar modificările legislative pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea au intrat în vigoare.

Acest lucru a stârnit furia şi nemulţumirea deputaţilor din opoziţie, care s-au simţit jigniţi de gestul parlamentarilor PSRM-PDM, prin care opoziţia a fost nevoită să vină în zadar la şedinţa Parlamentului.

Prezent la şedinţa în plen, însă din lipsă de cvorum, premierul Ion Chicu nu a mai avut ocazia să prezinte modificările pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Astfel, prim-ministrul şi-a ţinut discursul în sala de conferinţe, în faţa câtorva jurnalişti. La un moment dat, briefingul de presă a fost întrerupt de deputatul PAS Mihai Popşoi, care a dat buzna în sala de conferinţe şi i-a reproşat premierului că „nu are ruşine”.

„Nu vă este ruşine pentru ce aţi făcut astăzi? Unde vă sunt colegii socialişti şi democraţi? La ce ne-aţi adus azi în Parlament?”, l-a întrebat Mihai Popşoi pe Ion Chicu.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a declarat că decizia PSRM de a nu se prezenta în Parlament „este o procedură perfect legală” care a mai avut loc anterior în Parlament. Potrivit lui, în aşa fel socialiştii au dat de înţeles că sprijină iniţiativele Guvernului, deoarece lipsa de cvorum înseamnă că proiectele pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea intră în vigoare, fără de a fi nevoie ca Parlamentul să le mai voteze.

Cu o poziţie similară au venit şi democraţii. 

„Exerciţiul de astăzi (prezentarea asumării) nu presupune sesiune întrebări-răspunsuri, deci nu are rost prezenţa fizică a deputaţilor acolo, mai ales că: Există riscuri pentru răspândirea virusului, anterior autorităţile interzicând aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane. Nu este rostul expunerii inutile a angajaţilor aparatului fracţiunii, Parlamentului”, se spune într-un comunicat de presă emis de PDM

Amintim că Guvernul şi-a asmat răspunderea pentru mai multe modificări legislative anti-criză. Venitul lunar minim garantat pentru familiile cu venituri mici a fost majorat de la 1.107 lei până la 1.300 lei, pe perioada stării de urgenţă. De asemenea, a fost majorat cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil, de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei), transmite IPN.

Potrivit vicepremierului Sergiu Puşcuţa, ministru al finanţelor, pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgenţă, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgenţă. În perioada stării de urgenţă, solicitanţii de ajutor social care nu pot prezenta acte confirmative privind veniturile, terenurile agricole şi structura familiei, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor din declaraţie. Aceatsă declaraţie va fi acceptată pentru examinare privind posibilitatea acordării ajutorului social.

Ajutorul minim de şomaj a fost stabiit la 2.775 de lei. Actualmente persoana care se înregistrează în calitate de şomer, dar nu întruneşte criteriile de acordare a ajutorului, nu beneficiază de plăţi. Prin proiectul asumat, toate persoanele care se vor înregistra la subdiviziunile teritoriale a ocupării forţei de muncă vor primi minimum 2.775 de lei pe lună.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moţiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite