Actualitate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un club de noapte din Chişinău activează şi pe timp de pandemie. Clienţii erau găsiţi prin intermediul reţelelor de socializare

1
29 Mar 2020 13:58:11
Autor: Iurii Botnarenco

Un club de noapte din sectorul Botanica, Chişinău, activează chiar şi pe timp de pandemie COVID-19, deşi autorităţile au interzis activitatea tuturor localurilor de agrement. Administratorul clubului găsea clienţii prin intermediul reţelelor de socializare.

Pe 27 martie curent, agentul economic, prin intermediul unei reţele de socializare, a adunat tineri şi a organizat un eveniment în clubul de noapte pe care îl administrează.

Poliţiştii au identificat utilizatorul şi adresa clubului de noapte. Urmare a descinderilor efectuate, în localul de noapte au fost depistate şi identificate 11 persoane care consumau băuturi alcoolice. Oamenii legii au constatat că agentul economic încalcă legea şi expune riscului sănătatea publică.

Pentru ignorarea prevederilor Dispoziţiilor aprobate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, agentul economic va fi sancţionat în conformitate cu prevederile art. 761 din Codul Contravenţional cu o amendă între 50 şi 75 de mii de lei.

Inspectoratul General al Poliţiei reiterează, toate măsurile elaborate în această perioadă sunt pentru protejarea vieţii şi a sănătăţii cetăţenilor ţării noastre. Toate persoanele fizice sau juridice care vor ignora prevederile menite să protejeze oamenii vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.

Amintim că numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 28 martie, au fost confirmate alte 32 cazuri de infectare cu coronavirus. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 131.

Amintim că premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj de avertizare către cetăţeni joi, 26 martie, după şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, că numărul de persoane infectate cu COVID-19 ar putea ajunge la 2 mii, către 10 aprilie, dacă cetăţenii nu vor respecta solicitările autorităţilor, iar tendinţa zilnică de contaminare cu coronavirus va rămâne aceeaşi.

În acest sens, Ion Chicu a declarat că, dacă numărul de cazuri de infectare depăşeşte cifra de 4 mii, sistemul medical ar putea să nu mai facă faţă situaţiei şi ar putea să nu mai fie capabil să ofere asistenţă medicală tuturor cetăţenilor. El a subliniat că sistemul medical din Moldova dispune de circa 4 mii de locuri.

Premierul a spus că autorităţile vor improviza locuri de internare în anumite hoteluri, dar şi alte spaţii, în cazul în care spitalele nu vor mai avea locuri, însă aceasta oricum nu rezolvă problema legată de suficientă de cadre medicale, în cazul unui val mare de pacienţi infectaţi. 
 
„De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul de infectaţi şi decedaţi pe parcursul următoarelor 2-3 săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulţi”, a spus Ion Chicu.

Săptămâna viitoare a fost declarată săptămână liberă în Republica Moldova pentru toţi bugetarii, cu excepţia lucrătorilor medicali.

Ion Chicu a precizat că bugetarii care vor avea o săptămână liberă vor benefica de salariu pe această perioadă. 
 
Prim-ministrul a îndemnat cetăţenii să stea acasă şi să nu profite de zilele declarate libere pentru a merge la ţară sau în alte locuri de odihnă.
 
De asemenea, a fost luată decizia de a interzice aflarea în spaţiul public a grupurilor de cetăţeni care depăşesc numărul de trei persoane.
 
În aşa fel, autorităţile îşi propun să motiveze oamenii să stea acasă, în contextul luptei contra COVID-19.
 

Pe 18 martie, în Republica Moldova a fost înregistrat primul deces provocat de coronavirus. Femeia avea 61 de ani şi se afla de mai multe zile în stare extrem de gravă. De asemenea, de două zile pacienta era conectată la respiraţie dirijată.

Pacienta avea si alte boli cronice, precum diabet zaharat de gradul doi etc. Femeia a revenit recent din Italia, unde şi s-a infectat. Aceasta nu a respectat regimul de carantină şi ar fi infectat mai multe persoane cu COVID-19. În rezultat, localitatea ei de baştină, satul Bălceana din Hînceşti, a intrat în carantină, după ce au fost depistate şase cazuri de transmitere locală a noului virus.

Pe 27 martie s-a înregistrat al doilea deces. O femeie de 79 de ani, care a activat toată viaţa în calitate de medic în sistemul medical de asistenţă urgentă prespitalicească din Republica Moldova, a murit după ce a fost infectată cu COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mitchell Diana
29.03.2020, 14:03:49

Comentariu considerat abuziv.