Actualitate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum a protestat Oleg Brega faţă de decizia lui Andrei Năstase a instala un crucifix în incinta MAI: O chestie de Evul Mediu

5
16 Sep 2019 11:41:38
Autor: Iurii Botnarenco

Activistul civic Oleg Brega, alături de alţi câţiva tineri, a organizat un protest duminică, 15 septembrie, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, în momentul când urma să aibă loc ceremonia de inaugurare a unui crucifix, instalat în incinta MAI la iniţiativa ministrului de Interne, Andrei Năstase.

Activistul s-a arătat indignat şi de faptul că la eveniment au fost văzuţi mai mulţi preoţi.
 
Protestatarii au cerut demisia lui Andrei Năstase şi l-au acuzat de demagogie.

„Sunt revoltat că ministerul, în zi de duminică, se ocupă de demagogii electorale, când ministerul e de stat, laic, şi ar trebui să aibă grija drepturilor omului şi a legii. Andrei Năstase mă tem că se ocupă de chestii electorale şi îşi face imagine acum şi inaugurează o chestie bizară, de Evul Mediu, când trăim în mileniul III”, a declarat Oleg Brega.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a instalat un crucifix imens pe holul de la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne. La eveniment a fost prezent, la invitaţia ministrului, şi mitropolitul Vladimir, care l-a lăudat pe Andrei Năstase pentru acesta gest, subliniind că speră că acest exemplu va fi preluat şi de alte ministere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Goicea Niculae
16.09.2019, 12:02:30

Satanei ,nu-i plac crucifixele.

-1 (3 voturi)
Radu Mircea
16.09.2019, 12:09:20

# Goicea Nicolae Ba sa stii ca tocmai Satan si-a bagat coada pe linga crucifixul lor ca sa stirneasca zizanie . Vad dupa reactia ta ca ia reusit . Fiecare e liber sa adere si sa creada in orice-l duce capu' , ridicolul intervine cind cineva incearca sa-si impuna Dumnezeul intr-o institutie publica .

+1 (3 voturi)
Se Poate Nu
16.09.2019, 12:17:55

Radu, a pune un crucifix intr-o institutie publica nu inseamna impunereau Dumnezeului acolo, ci reprezinta dreptul de manifestare a religiei in spatiul public. La ultimul recensamant din 2014, 96,8% dintre cetatenii Republicii Moldova s-au declarat crestin-ortodocsi. ''Nici Constituția, și nici o altă lege a Republicii Moldova nu prevede expres că Moldova este un stat laic. Art.35 alin.(8) al Constituției prevede că "învățămîntul de stat este laic", iar alte mențiuni la laicitatea statului nu sînt stabilite de legea supremă. În același timp, art.31 alin.(4) din Constituție se referă la autonomia cultelor religioase și separarea lor de stat, iar acest fapt este adus ca argument în favoarea caracterului laic al statului. Totuși, caracterul laic al Republicii Moldova nu trebuie privit în sens restrictiv de practicare a religiei sau de exprimare a unei opinii bazate pe credința unui anumit cult religios. În această privință, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a statuat următoarele "Principala trăsătură a statului laic este abținerea de la amestecul în activitatea cultelor religioase, dar și asigurarea egalității cetățenilor în drepturi și obligații față de stat, indiferent de religia profesată. Astfel, laicitatea reprezintă piatra de temelie a organizării statale, desemnând separarea puterii politice și administrative a statului de religie, aplicându-se principiul de bază al democrației, și anume separația puterilor în stat. În același timp, laicitatea nu implică indiferența statului față de religii, ci mai degrabă statul garantează protecția libertății religioase într-un regim de pluralism confesional și cultural. Prin urmare, principiul laicității nu este un instrument de combatere a prezenței religiei în spațiul public sau de încurajare a secularizării statului și societății civile. Laicitatea presupune existența pluralismului în sistemul de valori, protecția egală a persoanelor religioase și nereligioase și solicită o atitudine neutră din partea statului față de ambele categorii." wikipedia

0 (2 voturi)
Se Poate Nu
16.09.2019, 12:09:50

Alt emancipat modern cu capul gol, pentru care un crucifix este o chestie bizara din Evul Mediu. Pe vremuri, prostii si incultii erau parca mai constienti de prostia lor si deci mai retinuti in a si-o etala. In ziele noastre tot prostul este dezlantuit in a-si racni tembelismul pe toate drumurile si a face un titlu de glorie din asta.

-1 (3 voturi)
Marcel Panciu
16.09.2019, 12:13:03

Ceea ce pentru acest neo-bolșevic e „o chestie bizara, de Evul mediu” pentru majoritatea românilor e o manifestare firească a identității lor personale, colective și naționale.

+2 (2 voturi)