Actualitate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Tractoarele agricultorilor protestatari, oprite de Poliţie la intrarea în Chişinău. Ion Ceban: Oraşul nu are capacitate să facă faţă acestui de protest

3
13 Aug 2020 18:33:14
Autor: Iurii Botnarenco

Agricultorii protestatari care au pornit spre Chişinău în seara zilei de joi, 13 august, au fost traşi pe dreapta la intrarea în Capitală. Poliţia a oprit tractoarele după ce primarul Ion Ceban a solicitat intervenţia ministrului de Interne în gestionarea situaţiei, pentru a nu admite ca intrarea în oraş a zecilor de tractoare să ducă la crearea ambuteiajelor.

„Respectăm opinia tuturor şi oricine are dreptul la exprimare, doar că rog să fie luată în calcul recomandarea cu care vin. Nu are capacitate oraşul, astăzi, să facă faţă unui astfel de protest, unde mai multe unităţi de tehnică agricolă vor intra pe străzile oraşului. Luând în consideraţie că mai multe străzi sunt în reparaţie, riscăm să avem un ambuteiaj infernal. În această săptămână, doar o porţiune a străzii Albişoara ce este închisă, ne-a demonstrat că numărul mare de maşini ce le avem astăzi în oraş, duce la ambuteiaj şi la disconfortul locuitorilor”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Agricultorii care, de câteva zile, protestează în mai multe raioane ale R. Moldova au pornit joi, 13 august, cu tehnica din dotare spre Capitală. Ei spun că autorităţile fac doar promisiuni, în loc să vină cu soluţii pentru a sprijini sectorul agricol, care s-a pomenit într-o situaţie dezastruoasă din cauza secetei şi a grindinei, transmite IPN.

Contactat de IPN, Andrei Dînga, agricultor din Ştefan Vodă, a precizat că din data de 11 august, când agricultorii au scos tehnica în stradă, protestul nu a încetat. La acţiune participă agricultori cu câteva zeci de unităţi de transport, inclusiv fermieri tineri, care s-au întors în ţară cu bani şi i-au investit în agricultură, iar acum raportează doar pierderi.

Andrei Dînga a subliniat că protestul este paşnic, apolitic, şi a atenţionat politicienii să nu încerce să-şi adune dividende politice pe seama situaţiei agricultorilor.

Manifestanţii nu s-au lăsat convinşi să renunţe la proteste nici de premierul Ion Chicu.  „Ne-a numit evazionişti fiscali, că primim mai mult decât plătim impozite. Noi i-am lămurit că este o ramură strategică, care asigură securitatea alimentară a cetăţenilor şi trebuie să fie ajutată de stat”, a menţionat agricultorul.

Andrei Dînga a spus că niciuna din revendicările agricultorilor nu a fost îndeplinită. „Domnia sa ne ignoră, cu sarcasmul lui specific. Eu nu înţeleg de unde atâta ură faţă de muncitorii pământului, chiar mi-e greu şi nu am înţeles până la urmă. Am rămas indignaţi de ce ne-a zis domnia sa şi am hotărât să mergem mai departe. Dacă nu ne aude, să ne audă organizaţiile internaţionale, Guvernul României, Uniunea Europeană, FAO, BERD”, a declarat agricultorul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
13.08.2020, 19:08:49

De fapt politicienii .. ei nu au capacitatea de a face față protestului .... . Ipocriții spun că se gândesc la disconfortul locuitorilor capitalei ..:)).. Dar dacă dispar alimentele de bază din galantare ...nu vor resimți un disconfort ? Mult mai mare ?

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
13.08.2020, 19:20:20

Dacă polițiștii ar mânca din aceeași strachină cu protestarii ....nu ar mai fi fost abuzivi ! 100 de filtre să fi fost ...de 100 de ori ar fi controlat aceleași acte .... Or fi având probleme cu cititul și înțelesul ? Nu pricep din prima ce citesc ?

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
13.08.2020, 19:34:30

Dacă un cetățean refuză să se supună unei ilegalități crase .. unui comportament vădit abuziv al unui organ ... tot cetățeanul cinstit și respectos față de lege ...tot el va fi cel condamnat ? Adică cetățeanul este obligat prin lege ...să suporte absolut orice tratament abuziv, ilegal , la care l-ar supune organul ? Fără nici o reacție ? Ca o oaie ?

+1 (1 vot)
Modifică Setările