Viorel Morari, pus sub învinuire. Procurorii cer 30 de zile de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, reţinut la sfârşitul săptămânii trecute, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate. De asemenea, a fost înaintat şi demersul pentru plasarea lui Viorel Morari în arest pentru 30 de zile, iar examinarea lui urmează să aibă loc astăzi, 13 ianuarie.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, citat de IPN,  se menţionează că sâmbătă a avut loc examinarea cererilor lui Viorel Morari de recuzare a procurorilor Renata Anici, Vladislav Căruceru, Carolina Vidraşcu, membri ai grupului care exercită urmărirea penală în această cauză.

Procuratura a respins toate trei cereri ca nefondate. Au fost examinate materialele cauzelor la care a făcut trimitere Viorel Morari, în care s-ar fi pretins că au fost implicaţi primii doi procurori – ambele gestionate de procurorul din Procuratura Anticorupţie, Grigore Niculiţă – şi a fost constatată inexistenţa informaţiilor sau probelor relevante ori concludente ce ar confirma implicarea acestora în acţiunile vizate. În această ordine de idei, în lipsa niciunuia din motive de recuzare, toate trei cereri au fost respinse.

„Cu referire la declaraţiile în presă ale apărătorului acestuia – Vasile Foltea, care a transmis şi poziţia clientului său, precum că învinuirea ar fi ambiguă şi neclară – Procuratura a infirmat aceasta şi consideră ordonanţa emisă de procuror conformă cerinţelor Codului de Procedură Penală, poziţia apărării fiind subiectivă, care încearcă să inducă opinia publică în eroare, utilizând în acest sens forţa mediatică”, se mai menţionează în comunicatul PG.

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost reţinut vineri, 10 ianuarie, fiind bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal, şi ulterior urmărirea penală, şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Potrivit PG, „toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”. Viorel Morari pledează nevinovat.

Procuratura menţiona anterior că, în cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite