Viorel Morari, desemnat şef al Procuraturii Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Morari
Viorel Morari

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor l-au desemnat, în urma unui concurs, pe Viorel Morari şef al Procuraturii Anticorupţie. Consiliul a adoptat în şedinţa de vineri, 22 aprilie, câteva decizii pe marginea concursurilor de numire în funcţii a unor procurori conducători, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, noul procuror anticorupţie are 38 de ani, şi-a început cariera în cadrul organelor Procuraturii în anul 2002, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în Procuratura raionului Donduşeni şi Procuratura Generală. În intervalul iunie 2012-ianuarie 2013 a exercitat interimatul funcţiei de Procuror Anticorupţie.

Procesul de selectare a procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie a impus diligenţe sporite, atât în vederea asigurării transparenţei maxime, cât şi pentru garantarea selectării celui mai bun candidat la această funcţie. Din aceste considerente, la solicitarea organizatorilor concursului, au fost invitaţi, în calitate de observatori, în procesul de evaluare a performanţelor şi selecţie a candidatului câştigător pentru ocuparea funcţiei respective, mai mulţi reprezentanţi ai organismelor internaţionale, dar unii au ezitat să dea curs invitaţiei.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, CSP a propus desemnarea procurorului Eduard Florea în funcţia de procuror al raionului Ungheni, pentru al doilea mandat. Tot pentru al doilea mandat consecutiv a fost propus spre numire în funcţia de procuror al raionului Străşeni – Alexandru Raţa. Învingătorii au fost selectaţi ca urmare a unui concurs care a cuprins mai multe etape, inclusiv urmare a unui control complex, realizat de Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru fiecare candidat. De asemenea, CSP a uzat de reglementările noii Legi cu privire la Procuratură, şi a solicitat candidaţilor la concurs să prezinte un program de dezvoltare strategică a instituţiei pe care o vor conduce pentru următorii 5 ani.

În continuare, hotărârile redactate vor fi transmise procurorului general interimar, care urmează să oficializeze învestirile în funcţie sau, după caz, motivat să respingă candidaturile propuse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite