Virusul West Nile, aproape de Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Republica Moldova este deocamdată înafara prezenţei virusului West Nile, care a provocat 13 decese în România de la începutul sezonului cald. La data de 30 august, în ţara vecină erau înregistrate 61 de îmbolnăviri cauzate de infecţia cu virus West Nile. România se află pe locul doi în Europa privind cazurile de contractare a virusului, după Italia.

Solicitat de IPN, medicul epidemiolog al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Arcadie Guţu, a spus că nu este exclus faptul apariţiei cazurilor de îmbolnăvire şi în Republica Moldova. Purtătorii virusului sunt păsările călătoare. Acestea intră în contact cu ţânţarii, iar ultimii, odată infectaţi, uşor pot transmite virusul la om.

Epidemiologul spune că anul acesta a avut loc o alternanţă a zilelor caniculare cu cele ploioase, ceea ce este favorabil înmulţirii ţânţarilor. Situaţia este dificilă în Delta Dunării, unde se atestă o aglomeraţie de păsări migratoare şi sunt ţânţari.

Potrivit lui Arcadie Guţu, boala are simptome specifice gripei: dureri de cap, febră 39-40 de grade, dureri musculare, dureri în globul ocular etc. Majoritatea cazurilor se tratează, dar există riscul unor complicaţii, mai ales în cazul vârstnicilor şi al copiilor, care pot dezvolta encefalite, meningite, cu pericol de deces.

Printre măsurile de profilaxie sunt: monitorizarea stării de sănătate a păsărilor, informarea specialiştilor veterinari despre păsările bolnave, cadavrele de păsări, schimbarea regulată a apei folosite pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor de apă temporare şi a gunoiului manager. Totodată se cere montarea plaselor contra ţânţarilor la ferestre, folosirea hainelor lungi după lăsarea serii, respectarea regulilor de protecţie contra înţepăturilor de ţânţari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite