Vlad Filat – Ponţiu Pilat al Moldovei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă am trecut prin Piaţa Centrală pentru a cumpăra un lucru pe care nu l-am găsit în altă parte. Îmi displace aglomeraţia, haosul şi mai ales deservirea din pieţe, dar am fost nevoit să fac turul epicentrului inculturii din Chişinău şi să asist la câteva secvenţe din discuţiile producătorilor, cumpărătorilor şi vânzătorilor. Cu toţii vorbeau despre ridicarea imunităţii şi reţinerea lui Vlad Filat.

Să-i dăm cezarului ce-i al cezarului

Şi chiar dacă nu era să aud ce spune gura târgului, nu puteam evita subiectul. Însă m-a frapat reacţia oamenilor de rând, care au depăşit atât faza nemulţumirii, cât şi cea a nedumeririi, devenind interesaţi de ce va urma. Deşi nu a primit „capul lui Moţoc”, lumea se bucură şi de „retezarea mâinii” sale.

Într-o anumită măsură, miliardul furat sau protestele ce s-au permanentizat nu mai sunt la ordinea zilei. Toată atenţia este orientată spre unicul fost prim-ministru moldovean pus sub acuzaţie şi încătuşat. Unul dintre comercianţi i s-a adresat colegului său: „Plaha îi maladeţ (bravo). Chiar l-o dres pe Filea”. Acest exemplu demonstrează cât de puţin contează pentru mulţime dacă există sau nu dovezi despre implicarea cuiva în actul justiţiei. Importantă este percepţia publică, pe care o poţi modela dacă ai resursele necesare. Şi aici trebuie să le dăm ambilor „cezari” ceea ce-i a cezarilor, pentru că şi-au subordonat structurile de forţă, şi-au creat imperii mediatice şi au preluat aproape în totalitate practicile guvernării comuniste. Au moştenit şi „îmbunătăţit” un sistem infect care funcţionează şi îi deserveşte perfect.

„Moldova fără sărăcie”

O bătrânică din piaţă a întrebat de ce sunt aşa de scumpe produsele, la care vânzătorul i-a replicat: „De jină (vină) îi Vlad Filat” (surprinzător, nu a fost pomenit de Chirtoacă). Fireşte că răspunsul nu l-a satisfăcut nici pe potenţialul cumpărător, nevoit să supravieţuiască cu o pensie mizeră, nici pe negustor sau agricultor, care înregistrează pierderi şi nu se pot împrumuta la actuala rată de bază (19,5%). Inevitabil, îţi aminteşti de „angajamentul” din 2010 al liberal-democraţilor: „Moldova fără sărăcie”, care a fost expresia supremă a populismului şi nesimţirii. „Nu poate cel sătul să-l înţeleagă pe flămând”, a bolmojit bătrâna şi a plecat cu punga goală, în schimb cu harta republicii imprimată pe ea.

Verde pentru Moldova?

Totuşi, mai există şanse să ne debarasăm de greşelile din trecut şi să o luăm de la început. Nu trebuie decât să facem ordine şi să punem legea în capul mesei (dacă va mai rămâne ce să punem pe masă). Sloganele partinice, campaniile civice şi scuzele cinice s-au cam epuizat. Reformele trebuiau făcute încă alaltăieri, pentru ca astăzi să nu plutim în derivă, spre nicăieri.

Lozinca (auto)denunţul primarului de Orhei: Ion Păduraru, consilierul preşedintelui; Mircea Buga, fost director CNAM; Iurie Leancă, ex-prim-ministru ş.a. Sigur că nici turnătorul, pardon – martorul principal nu trebuie să scape basma curată. Ar fi culmea să-l condamne doar pe Filat, acuzat că şi-ar fi cerut partea, nu şi pe cel care nemijlocit a devalizat Banca de Economii. Sau să stea în puşcărie fostul premier „complicat”, când şi cel „simplu” nu e mai puţin vinovat.

PLDM şi resetarea

Colegii de partid ai lui Filat cer resetarea alianţei şi a instituţiilor de drept. Se pare că unii au ratat şi ultima ocazie de a dezaproba şi a se distanţa de matrapazlâcurile inculpatului. Atât PSD-ul din România, cât şi Partidul Regiunilor din Ucraina s-au disociat de Adrian Năstase şi, respectiv, Victor Ianukovici. Şi nu au făcut-o cu mare tragere de inimă. Moldovenii, însă, sunt mai docili şi „iertători”. Nu se pot lepăda de dracu cu una, cu două. Le-aş propune liberal-democraţilor să se reseteze pe ei înşişi, dar cred că e prea târziu.

Din tot freamătul pieţei am desluşit incertitudinea zilei de mâine, dar nicidecum ceva de genul: „cui ne laşi, stăpâne?”. Oamenii vor un trai decent şi nu-şi bat capul că am rămas fără un pretendent la funcţia de preşedinte. Şi nici că reţinerea unui fost demnitar creează un precedent necesar. Cine îl vede pe Vlad Filat în postura lui Ponţiu Pilat se înşeală amarnic. Dânsul nu se poate spăla pe mâini după ce atâta timp şi-a şters picioarele de noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite