Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Voronin i-a oferit lui Marian Lupu 10 milioane de dolari pentru a se reîntoarce în PCRM

0
2 Dec 2010 10:16:21
Autor: adevarul

Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolari pentru a încheia o alianţă politică în 2009, potrivit unei note  diplomatice a ambasadei americane la Chişinău, dezvăluită de WikiLeaks.org.

Ambasada americană la Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare, în 8 septembrie 2009, între liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi Vladimir Voronin.

Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în propria locuinţă pentru a-i face propunerea de a forma o coaliţie de centru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului, se arată în nota publicată de publicaţia franceză Le Monde.

Marian Lupu a părăsit PCRM în iunie 2009.

Conform documentului, Lupu a refuzat oferta. Ulterior, Voronin i-a propus 5 milioane de dolari, cu condiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin i-a oferit 10 milioane de dolari.

Citește aici cum s-a încercat cumpărarea de către Vladimir Voronin a votului liderului Alianței ”Moldova Noastră”, Serafim Urechean

Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerându-i lui Voronin să obţină cele 8 voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale. Marian Lupu a povestit scena ambasadorului american.

Însă, diplomatul a auzit şi o altă variantă, de la Valdimir Voronin, în 14 septembrie 2009. Acesta a confirmat două întâlniri cu liderul Partidului Democrat şi propunerea sa reînnoită de coaliţie.

Potrivit lui Voroni, Lupu părea "pierdut", dar a declarat că nu poate accepta o asemenea ofertă, povesteşte ambasadorul într-o notă publicată la 16 septembrie 2009.

Liderul comunist nu a recunoscut că i-a propus mită lui Lupu, dar la o întrebare a ambasadorului cu privire la discuţia avută, liderul comunist a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tăcută "că ştie că se ştie".

Voronin a apreciat că Lupu se află sub influenţa unei "puteri externe", potrivit ambasadei, dar fără să ştie dacă este vorba despre "Rusia, România sau SUA".

Marian Lupu a făcut o vizită secretă la Moscova, în 12 august, trecând prin Budapesta, unde s-a cazat la un hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-o. Întâlnirea pare un interviu pentru angajare, în care a fost evaluat din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova şi şcolile rusofone din R.Moldova.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările