Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Vot final în Parlamentul R. Moldova pentru anularea secretului offshore

1
28 Oct 2021 15:13:58
Autor: Iurii Botnarenco
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova

Secretul offshore urmează să fie anulat pentru a asigura o transparenţă maximă în activitatea companiilor din Republica Moldova. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost aprobată joi, 28 octombrie, în lectură finală, cu votul a 74 de deputaţi, transmite IPN.

Proiectul conţine modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenţiei Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informaţiei din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele şi platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicţii care nu asigură transparenţa. Accesul cetăţenilor la informaţia din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi va fi asigurată de ASP. Aceasta va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Autorii susţin că această iniţiativă va contribui la prevenirea corupţiei şi a evaziunii fiscale, prin promovarea transparenţei în societate, dar şi asigurarea şi garantarea deplină a dreptului constituţional al cetăţenilor la informaţia de interes public.

Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017-2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicţii cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicţii cu risc sporit au fost transferaţi 198 569 492,43 de lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Chad Young
28.10.2021, 18:38:41

Asa cum v-am obisnuit, un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Interesant cum volumul postarilor antivaccin este in scadere de cand acest raport este live, si conturile postacvilor antivaxx sunt sterse intr-o proportie mai mare. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

Modifică Setările