Social

articolul anterior articolul urmator

CHIȘINĂU: Păianjenii veninoşi îi sunt „colegi de cameră“

0
24 May 2011 08:17:54
Autor: adevarul
Vlad Balan împreună cu unul dintre păianjenii din colecție
Vlad Balan împreună cu unul dintre păianjenii din colecție

Îndrăgostit de arahnide, încă din copilărie, un tânăr din Chişinău şi-a umplut apartamentul cu vieţuitoare cu multe picioare. Vlad Balan (23 de ani) are această pasiune de la vârsta de şase ani şi a reuşit în timp să adune o „colecţie" variată de astfel de creaturi.

Înainte să facă o pasiune pentru arahnide, băiatul aduna furnici. Ulterior, colecţia de furnici a fost extinsă cu una de bondari, iar mai apoi cu prima pereche de tarantule. „Furnica a fost prima insectă pe care am îndrăgit-o. Când eram mic aveam patru specii de furnici şi câteva furnicare din sticlă. Pe atunci părinţii erau surprinşi de hobby-ul meu, dar cu timpul s-au obişnuit", povesteşte Vlad, reamintindu-şi copilăria.

Foto: Amanda, păianjenul preferat al tânărului

Acum, Vlad se mândreşte cu o colecţie de nouă specii de păianjeni. În total, are 30 de vieţuitoare cu opt picioare şi patru ochi, pe care le ţine chiar lângă pat, în cutii separate, dar şi 10.000 de insecte diferite. Amanda este păianjenul preferat al tânărului. Având denumirea ştiinţifică Lasiodora parahybana sau păianjenul mâncător de păsări goliat, arahnida adusă din Ucraina locuieşte în apartamentul lui Vlad de peste doi ani şi poate ajunge la o lungime de 20 de centimetri.


Liniştită, femela stă nemişcată în terariul imens în care îşi aşteaptă prada, un gândac de bucătărie, un şoarece sau un şobolan mic. „Păianjenii mici mănâncă în fiecare zi, însă Amanda poate mânca şi o singură dată pe lună, pentru că este destul de mare. Am un terariu în care cresc insecte-hrană pentru toată colecţia, peste 10.000 de gândaci", mai spune colecţionarul.


„Păianjenii ființele perfecte“
Atunci când este vorba de autoapărare, păianjenii nu fac diferenţă, chiar dacă sunt răsfăţaţi zilnic de stăpân. „Am fost muşcat de sute de ori. Prima dată am avut febră, mi-a fost rău, dar mi-am revenit. Anterior am fost şi victima şerpilor, de aceea am antidot în sânge şi nu voi muri", adaugă Vlad surâzând.
Totuşi, tânărul colecţionar spune că nimic nu-l poate face să renunţe la arahnide. „Pentru mine, păianjenii sunt fiinţe perfecte.


În formele lor văd un mecanism ideal pentru a supravieţui pe Pământ", explică Vlad. „Cunosc foarte bine arahnidele şi-mi pot da seama care este starea lor, dar chiar şi cel mai paşnic păianjen poate înţepa din senin", mărturiseşte Vlad.Tânărul vrea să-şi extindă colecţia, iar păianjenul la care visează acum este Theraphosa blondy, considerat şi cel mai lung din lume, ce poate ajunge la 30 de centimetri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările